Gazdaság

Kétszeres túljelentkezés munkásszálló-építésre

A keretösszeg duplájára érkezett támogatási igény, az első négy kiírás több mint négyezer-ötszáz férőhely kialakítására biztosított lehetőséget

Sikeres a kormány munkaerőpiaci mobilitást ösztönző projektje, ami nagymértékben támogatja a munkavállalók országon belüli mozgását, ezáltal a foglalkoztatás további bővítését. Tavaly 16 pályázó részesült összesen több mint ötmilliárd forint összegű támogatásban.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI szerint elmondta, a Munkásszállások kialakítása program jelenlegi kiírásában igényelt támogatások összértéke már több mint kétszeresen haladja meg az ötmilliárd forintos keretösszeget, ezért január 20-án felfüggesztik a pályázást. Ismertették, hogy az ITM tavaly novemberben írta ki az ötödik pályázatot a Munkásszállások kialakítása központi munkaerőpiaci program forrásaira, a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap 2021. évi keretének terhére.

Beszámoltak arról, a program célja, hogy munkásszállások építése segítse a munkavállalók mobilitását, ezzel hozzájáruljon a magyar vállalkozások erősítéséhez, élénkítse a foglalkoztatás bővülését és a gazdaság növekedését. Közölték, hogy a program első négy kiírásában 35 önkormányzat vagy gazdasági társaság több mint 4500 munkásszállási férőhelyet alakíthatott ki összesen 11,5 milliárd forint támogatással. Emlékeztettek, a legújabb körben a helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és gazdasági társaságok 2020 novembere óta nyújthattak be támogatási igényt az illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. A támogatást legalább 80, de legfeljebb 200 férőhelyes munkásszállás építéséhez vagy felújításához lehetett igényelni – tették hozzá. A tájékoztató szerint újdonság volt a pályázatban, hogy a komfortosabb szálláshelyek létesítése érdekében változtak a munkásszállások minimális felszereltségére, szolgáltatásaira meghatározott elvárások. A helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati társulások és az ezek százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott beruházási támogatásként 80 százalékos támogatásintenzitás mellett, míg a magántulajdonú gazdasági társaságok regionális beruházási támogatásként juthatnak forráshoz a programban – ismertették.

Bodó Sándor felidézte, a támogatás igénybevételére jogosultak körét tavaly májusban lezárult negyedik kiírás során terjesztették ki a magántulajdonú gazdasági társaságokra. Tavaly végül 16 pályázó részesült összesen több mint ötmilliárd forint összegű támogatásban, a program így legutóbb több mint kétezer új férőhely kialakítására teremtett lehetőséget – tudatta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink