Gazdaság

Háromszoros pénz jut a vidék felvirágoztatására

Kiemelkedő társfinanszírozás európai uniós szinten is

A magyar vidék erősítésére, fejlesztésére 7537 milliárd forint érkezik a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter.

A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidéki települések szempontjából történelmi jelentőségű döntés, hogy Magyarország az Európai Unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást biztosítja nemzeti költségvetéséből az uniós vidékfejlesztési források mellé. A Kap vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező forrásokat így 2021-től a kormány – a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett – nyolcvan százalékkal egészíti ki. Az előző ciklusban 2014-2020 között egy tagállam sem adott hozzá ennyi pénzt saját költségvetéséből az uniós vidékfejlesztési forrásokhoz és nagy valószínűséggel ezután sem tesz így – húzta alá a távirati iroda beszámolója szerint.

A kormány döntése azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordítanak a vidék, a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Ezzel megháromszorozzák a jelenlegi, 2014 és 2020 közötti Vidékfejlesztési program forrásait és megújítják a vidéki Magyarországot – mondta a miniszter. A Kap másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, száz százalékban uniós forrásból segítik a hazai mezőgazdasági szereplőket.

Az első szakaszban már 2021 első felében meghirdetik azokat az új programokat és felhívásokat, amelyekre lehetőség van a 2014 és 2020 közötti szabályok alapján. A második szakaszban pedig a 2023 és 2027 közötti időszakra vonatkozóan a Kap stratégiai tervében rögzítik a felhasználás pontos irányait és tartalmi elemeit – közölte Nagy István.

Kapcsolódó írásaink

Ígéretes az uniós agrárpolitika

ĀA tárgyalásokon leginkább azt kell figyelembe venni, hogy a gazdák számára fontos területalapú, termeléshez kötött és beruházási támogatások megmaradjanak