Gazdaság

A járvány alatt sem változott a nukleáris biztonság szintje

Kiemelkedő feladat volt tavaly a Paksi Atomerőmű új típusú fűtőelem-tesztkazettáinak engedélyezése

Idén a létesítési engedélyezési eljárás áll az Országos Atomenergia Hivatal munkájának fókuszában. Az is kiderült, hogy tavaly a lakosság és a munkavállalók sugárterhelése nem lépte túl a korlátokat sem a nukleáris létesítmények, sem az egyéb alkalmazások esetében.

A járvány alatt sem változott a nukleáris biztonság szintje
A járványhelyzetben sem változott 2020-ban a nukleáris biztonság szintje
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A járványhelyzetben sem változott 2020-ban a nukleáris biztonság szintje – közölte tegnap az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az évindító elektronikus sajtótájékoztatóján közzétett sajtóanyagban. Rámutattak arra, hogy a 2020-as év a nukleáris terület számára is számos kihívást jelentett.

Hangsúlyozzák, az atomenergia felhasználása az elmúlt év során biztonságosan és védetten zajlott. Az OAH az év során folyamatosan felügyelte a nukleáris és a radioaktívhulladék-tároló létesítményeket, valamint az atomenergia egyéb alkalmazását. A lakosság és a munkavállalók sugárterhelése nem lépte túl a korlátokat sem a nukleáris létesítmények, sem az egyéb alkalmazások esetében.

Felidézik, hogy a 2019. évi adatokhoz képest a Paksi Atomerőmű nukleáris biztonsági jelentésköteles eseményeinek száma 10-ről 19-re nőtt. A változás jellemzően elektromos meghibásodásokra vezethető vissza. Az események során a nukleáris biztonság nem volt veszélyeztetve, az események a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legalacsonyabb, skála alatti nulla besorolást kapták. Kitérnek arra is, hogy tavaly kiemelkedő feladat volt a Paksi Atomerőmű új típusú fűtőelem-tesztkazettáinak engedélyezése.

A Paksi Atomerőmű 18 darab, új típusú, víz-urán arányra optimalizált úgynevezett SLIM-üzemanyag tesztelését kezdte meg. Ez az új üzemanyagtípus a jelenlegihez képest vékonyabb pálcaburkolattal és furat nélküli pasztillákkal gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé.

Beszámolnak arról is, hogy az OAH tavaly kiadta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. számára a kiégett kazetták átmeneti tárolójának (KKÁT) új üzemeltetési engedélyét a Paksi Atomerőmű új típusú üzemanyagának kezelhetőségéhez, továbbá a Budapesti Kutatóreaktor többéves üzemeltetéséhez elegendő orosz üzemanyag-beszerzése a hivatal felügyelete mellett zajlott. A tájékoztatás szerint idén a létesítési engedélyezési eljárás áll a hivatali munka fókuszában.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. tavaly június 30-án nyújtotta be az atomenergia hivatalhoz az új atomerőművi blokkok létesítési engedélykérelmét. Ennek elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, a benyújtott dokumentáció több tízezer oldal terjedelmű.

Kapcsolódó írásaink