Gazdaság

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

Késedelem esetén jövőre, a bevallásban lehetséges a visszaigénylés

A kormány több, az Európai Unió­ban is egyedülálló adókedvezményt biztosít a családoknak, ezek igénybevételéről célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozniuk a munkavállalóknak.

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek – emlékeztetett Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az adókedvezményekről pedig célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik ezeket – tette hozzá. A januári bérszámfejtési, illetve nyilatkozat-átadási határidőt lekésve, a januári adókedvezmény összege legkorábban 2022-ben az szja-bevallásban kérhető vissza. Ám így az adóhivatal által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni, vagyis az időben leadott nyilatkozat nemcsak magasabb januári nettó bért, hanem kevesebb adminisztrációt is jelent – összegezte Izer Norbert.

A kormány több, az Európai Unió­ban is egyedülálló adókedvezményt biztosít a családoknak, a lakosságnak – emelte ki az államtitkár. Ilyen, nemzetközi szinten is példaértékű az első házasok kedvezménye, amely 24 hónapon keresztül havi ötezer forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. A családi kedvezménnyel pedig az egy gyermeket nevelőknél tízezer, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként húszezer, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Januárban havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít – sorolta. Izer Norbert kitért a tavaly január 1-jén debütált, a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére is, amelynek révén az érintettek mentesülnek az szja alól.

Kapcsolódó írásaink