Gazdaság

Az elnöki beiktatásra figyel az üzleti szektor

Hétindító. Az Egyesült Államokban a héten ingatlanpiaci dömping lesz, fontos értékesítési adatokkal, a kamatkörnyezet kedvezően hat az építő- és a bútoriparra

A héten megismerhetők lesznek a tavalyi államháztartási hiány részletei. A tengerentúlon mozgalmas lesz a hét, Európában kevésbé.

Leginkább a nemzetközi események határozzák meg a makrogazdasági jelentéseket, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal nem közöl a héten adatot. A Pénzügyminisztérium (PM) viszont igen, ugyanis pénteken teszi közzé az államháztartás központi alrendszerének a tavalyi egész éves és a decemberi eredményeit. Ismert, a PM a múlt héten közölte az előzetes adatokat, amelyek szerint a központi alrendszer hiánya 2020 decemberében 2250,5 milliárd forint, az egész évesé pedig 5548,6 milliárd forint volt. Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, most kiderül, hogy mi okozta ezt a jelentős hiányt, ebből mennyit tett ki a járvány elleni konkrét védekezés, mennyit a gazdaságvédelmi intézkedések, és ezeken felül milyen kiadásokra költött még a kormány. Hozzátette: elemzői szempontból különösen az lehet érdekes, hogy miből adódott a decemberi hiány, illetve melyek voltak az év végi forrásbiztosító intézkedések mintegy 1200 mil­liárd forint többletkiadással. Ebben az is szerepet játszhatott – tette hozzá az elemző –, hogy a kormány előre hozta a kiadásokat, tehermentesítve ezzel a 2021-es évet.

Nemzetközi szinten egyértelműen Joe Biden amerikai elnök szerdai beiktatása határozza meg a piaci hangulatot. Ez azért is lényeges, mert ha káosz lesz, a piacok azt nem tolerálják, és a kockázatosabb eszközöktől elfordulnak, ami a hozamokat is meghatározza. A 46. amerikai elnök gazdasági intézkedéseiről egyelőre nem sok részlet derült ki, annyi bizonyosnak látszik, hogy 1900 milliárd dollárt szánnak a költségvetési csomagra. Ugyancsak lényeges kérdés az infrastruktúra, ami ellentétet jelent a demokraták és a republikánusok között. Az Amerikai Egyesült Államokban emellett a héten ingatlanpiaci dömping lesz. Szerdán a januári bizalmi indexek lesznek ismertek, csütörtökön pedig az új ingatlanok decemberi értékesítési adatait közli a statisztikai hivatal. Emellett pénteken a használt lakások értékesítési adatai ismerhetők meg. Az ingatlanpiacon a rekord­alacsony kamatkörnyezet miatt kedvező a helyzet, és ebből a gazdaság bizonyos területei, így az építőipar vagy a bútoripar is hasznot húz.

Az eurózónában pénteken tartja idei első kamatdöntő ülését az Euró­pai Központi Bank. Virovácz Péter megjegyezte, semmi fontos döntés nem várható. Pénteken lesznek ismertek a januári beszerzésmenedzser-indexek Németországból, Franciaországból és Nagy-Britan­niából. Itt várható, hogy a tovább szigorodó intézkedések és az új koronavírus-mutáció terjedése rontja a gazdasági hangulatot. Az indexek azt is tükrözhetik, hogy a szolgáltató szektoroknak tavaly rossz évük volt, a feldolgozóipar helyzete viszont kedvezőbben alakult.

Kapcsolódó írásaink

Nincs szükség kamatcsökkentésre

ĀHétindító. A Brexittel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy London felkészült-e a bonyolult folyamatokra, és el tudja-e végezni például a megnövekedett számú vámeljárást