Gazdaság

A korlátozások feloldása után megélénkülhet a magyarországi turizmus

Kereskedelmi szálláshelyek

A beutazási korlátozások, valamint a járvány megfékezésére irányuló és a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben 93,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A korlátozások feloldása után megélénkülhet a magyarországi turizmus
A járványügyi korlátozások megszüntetése után gyorsan élénkülhet a turizmus belföldön
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76,3 százalékkal csökkent – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a távirati irodával.

Az összes vendégéjszaka 85 százalékkal volt kevesebb, mint 2019 novemberében, és 76 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

A KSH emlékeztet: a koronavírus-járvány második hullámának megfékezésére irányuló védelmi intézkedések értelmében november 10. után a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem; csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.

A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt. Makrogazdasági elemzők szerint a járványügyi korlátozások megszüntetése után gyorsan élénkülhet a turizmus belföldön, a vendégéjszakák számának visszaesésére pedig számítani lehetett.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője azt emelte ki, hogy talán a belföldi turizmus április–májusban fokozatosan újraindulhat. Hozzátette: tavaly nyáron a járványhelyzet enyhülése jelentős felpattanásra adott lehetőséget.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a korlátozások feloldása után feltehetően gyorsan megélénkülhet a turizmus, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat.

Nem kizárt az sem szerinte, hogy a korlátozások feloldásával eufória lesz, az emberek örülni fognak, hogy végre kimozdulhatnak.