Gazdaság

Tovább bővítik a támogatások a lehetőségek tárházát

A kormányzati otthonteremtési program a használt és új lakás vásárlását, új ingatlan építését, valamint a meglévő felújítását, bővítését és korszerűsítését egyaránt támogatja

A számos elérhető támogatás a használt és az új építésű ingatlanokat más-más okokból teheti vonzóvá. Az ár mellett a várható rezsiköltség, illetve az elosztás is meghatározó tényező – derül ki az OTP Ingatlanpont összeállításából.

Tovább bővítik a támogatások a lehetőségek tárházát
A felújítás során is lehet törekedni energiahatékony megoldásokra
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A használt lakások ára általában alacsonyabb az új építésű ingatlanoknál, különösen igaz ez a felújítandó lakásokra, ugyanakkor sok területen a használt és új lakások ára között szinte nincs különbség. Esetenként akár az is előfordulhat – amennyiben a kivitelezés korai szakaszában vásároljuk meg az ingatlant –, hogy egy új építésű lakás vételára alacsonyabb, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, viszont azonnal költözhető használté – áll az OTP Ingatlanpont tegnapi közleményében.

Új építésű lakás esetén kockázati tényező lehet a beruházás időbeli csúszása, a kivitelezés és felhasznált anyagok minősége – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette, sokszor érv a használt lakás mellett, hogy a felújítás során szabadon szárnyalhat a fantázia, és hogy ezeket lehet leginkább a személyes elképzelések szerint alakítani. De ugyanez igaz a beruházás korai fázisában vásárolt új építésű lakásokra is, ahol a burkolatok, falak színe és a felszereltség mellett akár még az alaprajz is módosítható a kivitelező szakértőinek segítségével.

Amennyiben fontos a belváros közelsége, a jó tömegközlekedés, egy rég beépült közeg, egyértelműen az előnyben részesített környéken található használt lakás választása a jobb megoldás. Sőt, ha a családi fészekhez ragaszkodik valaki, és az ingatlan erre alkalmas, a tetőtérbeépítéssel egy új építésű lakás is kialakítható a szülői ház tetőterében – mutat rá a közlemény.

Új építésűek esetén az alacsonyabb rezsiköltségek mellett a korszerű hőszigetelés, épületgépészeti berendezések és részben a megújuló energiahordozók használatával az ingatlan a környezetet is kisebb mértékben terheli. Használt ingatlanok felújítása során is lehet törekedni a környezetbarát és energiahatékony megoldások alkalmazására, de az ingatlanok adottságai gyakran korlátokat szabnak a lehetőségeknek” – tette hozzá Valkó Dávid.

A használt lakások esetén, különösen igaz ez a száz év körüli egykori bérházakra, ahol sokszor nem minden adottság ideális, túl magas vagy alacsony a belmagasság, a lakótér egy része nem kap természetes fényt vagy kevésbé optimális a helyiségek elosztása. Egy felújítás során e hiányosságok részben orvosolhatók, és összességében ez a megoldás gazdaságosabb is lehet egy új lakás vásárlásánál. Az új építésűek mellett érv lehet viszont az OTP Ingatlanpont szerint, hogy ezekhez általában tartozik egy tároló és erkély, elérhető valamilyen parkolási lehetőség, teremgarázs-hely, esetleg kültéri parkolóhely.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom