Gazdaság

Fellendült a hazai építőipar

Az idei évet tekintve bizakodásra adhatnak okot az uniós források felhasználása, az állami beruházások, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő támogatási elemei

Tavaly a második fél évben fellendült a hazai építőipar, amely idén a lakóingatlan-piacon meglevő támogatások miatt tovább élénkülhet. Többek között a csok adhat lendületet az ágazatnak.

Fellendült a hazai építőipar
Az ötszázalékos áfának köszönhetően a halasztott beruházások is folytatódhatnak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál, tavaly novemberben az előző havi értékekhez képest újabb 12,1 százalékkal nőtt, így már hatodik hónapja látszik az építőipar kilábalása a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből – adta hírül tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Központi Statisztikai Hivatal beszámolója szerint novemberben az építőipari termelés öt százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tárca beszámolója szerint bizakodásra ad okot, hogy június óta minden hónapban magasabb volt a termelés értéke az előző havinál. A májusi mélyponthoz képest folyamatosan, novemberre már összesen 27,3 százalékkal javult az építőipari termelés volumene.

Tavaly az első három negyedévben 12 876 lakást építettek, ami 25 százalékos bővülés éves összevetésben. A következő időszakra vonatkozóan szintén bizakodásra ad okot az uniós források felhasználása, valamint a vállalati és az állami beruházások, a gazdaságvédelmi akcióterv beruházási támogatásai, illetve a kedvezményes kamatozású vállalati beruházási hitelek is – fogalmazott a minisztérium közleménye.

A lakásépítési és lakásfelújítási piac a lakóingatlan-piacon január elsejétől érvényben levő támogatásoknak (új lakóingatlanokra érvényes ötszázalékos áfa alkalmazása, a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevétele esetén visszaigényelhető áfa és illetékmentesség, tetőtérbővítés támogatása, otthonfelújítási támogatás és hitel) köszönhetően ismét felélénkülhet.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője elmondta, hogy a múlt év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 9,9 százalékkal mérséklődött összesítve. Tavaly ugyan majdnem két számjegyű csökkenés lesz az éves teljesítményben – idén pedig csaknem két számjegyű növekedés –, viszont a második hullám ellenére is úgy tűnik, hogy az építőipar novemberre visszatért a korábbi konjunktúrához, a termelés is növekedett az előző év végéhez képest, és új megrendeléseket is a történelmi csúcs közelében kapott az iparág, illetve a teljes megrendelésállomány is növekedett. Épületek esetében új szerződést 255 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 838 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 54 százalékos éves volumennövekedés. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 291 milliárdnyi új szerződést írtak alá. A várakozások, illetve a piaci szereplők véleménye alapján az év második felének vége felé akár helyre is állhat a korábbi építőipari konjunktúra.

Kapcsolódó írásaink

Kezd kilábalni a válságból a hazai építőipar

ĀA magyar mutatók uniós összevetésben különösen jók, az októberi termelés a második legmagasabb az idei évben, halvány javulás látszik az építkezési kedvben, de a vállalatok elhalasztják beruházásaikat