Gazdaság

A járvány ellenére javult hazánk versenyképessége

Az azonnali fizetési rendszer nagy előrelépés

A Magyar Nemzeti Bank a versenyképességi programban megfogalmazott 330 pontos javaslatának több mint kétharmadában történt előrelépés – közölte tegnap Szalai Ákos, a jegybank versenyképességi és strukturális elemzések főosztályának vezetője YouTube-videójában.

Rámutatott, a sikeres felzárkózáshoz teljes versenyképességi fordulat szükséges, ami százszázalékos megvalósítást igényel. Beszélt arról is hogy a legnagyobb előrelépés az új pénzügyi modell, az állami hatékonyság és a kkv-s stratégia területein azonosítható, 44–44, illetve negyvenszázalékos megvalósulással, hozzátéve, hogy a pénzügyi rendszer fejlődéséhez és a versenyképesség javításához a jegybank célzott programjai érdemben hozzájárultak, például az azonnali fizetési rendszer tavaly márciusi sikeres indítása járult hozzá a legnagyobb mértékben a szektor fejlődéséhez. Az MNB főosztályvezetője kiemelte, az elektronikus közigazgatás, az adóadminisztráció és a zöldgazdaságra való átállás területein voltak a legnagyobb előrelépések, itt megemlítette az E-önkormányzat portált és a klímavédelmi akcióterv indítását. Emellett a kkv-szektorban megvalósult reformok, a szociális adó további kétszázalékos csökkenése nagyon nagy lépés.

Szalai Ákos elmondta még, a koronavírus-járvány alatt ingyenessé váltak a meddőségi vizsgálatok.
A csed az anya munkabérének hetven százalékáról száz százalékra emelkedik. Szalai Ákos kiemelte az egészségügyi szakdolgozók bérének emelkedését, továbbá hogy a kormány támogatja az utazási és lakhatási költségek kifizetését, és elindult a szektorban az orvosok bérrendezése is. Emellett a kormány nagy hangsúlyt fektet a digitalizációra és az idegennyelv-tudás elsajátítására.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom