Gazdaság

Hitel a támogatott felújításhoz

A munkálatok költségét először ki kell fizetni, ami utólag visszaigényelhető, de februártól ennek finanszírozására is lehet állami segítséggel kölcsönt igénybe venni

Kedvezményes hitelből is finanszírozható februártól az államilag támogatott lakásfelújítás. A Money.hu szakértői szerint a kedvezményes lakásfelújítási kölcsön élénkítheti a lakossági hitelpiacot. A cél, hogy az érintettek ne csupán utólagos támogatást kaphassanak, hanem önerő nélkül is el tudják kezdeni a munkálatokat.

Hitel a támogatott felújításhoz
A gyermekes családok a felújítási összeg felét kapják vissza az államtól
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Fontos elemmel bővült az állami lakásprogram, amely a lakásfelújítást tervező gyermekes háztartásoknak teheti könnyebbé a beruházás finanszírozását. A Money.hu szakértői lapunk megkeresésére elmondták, azt már korábban is lehetett tudni, január elsejétől a gyermekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum hárommillió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak meg az államtól. Ez azonban utófinanszírozást jelent, azaz a felújítási munkálatok árát először ki kell fizetni és utólag lehet visszaigényelni.

Az érintettek közül akinek erre nincs módja, februártól a korszerűsítéshez államilag támogatott hitelt is igényelhet. A gyermeket nevelő és gyereket váró családok hatmillió forintig kedvezményes, legfeljebb tízéves futamidejű, az állami kamattámogatás miatt maximum háromszázalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönt kaphatnak. A rendeletből az is kiderült, hogy a felújítási hitel jelzáloghitel lesz. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, tehát legfeljebb tíz évre nyújtja az arra jogosult igénylőknek. Ha valaki hatmillió forintos hitelt igényel és teljesíti a feltételeket, akkor a hárommillió forint vissza nem térítendő állami támogatás automatikusan csökkenti a hiteltartozást a felújítás lezárultával – húzták alá a szakértők.

Hozzátették, a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával szükséges igazolni a felújítási munkálatokat. Azaz a hitel felvételét követően, 2021 március 1-jétől az igénylőknek egy évük lesz arra, hogy az összegyűjtött számlákat és a támogatási igényt benyújtsák. Fontos a számlákat határidőre bemutatni. Ha valaki ezt nem teszi, a részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát, a megvalósított építési tevékenységekkel, azaz a korszerűsítéshez kapcsolódó számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-től számított százötven napon belül az Államincstár nem állít ki támogatói okiratot, akkor a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik. Az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő hatvan napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

A Money.hu szakértői szerint a kedvezményes lakásfelújítási kölcsön élénkítheti a lakossági hitelpiacot, amely a korábbi évek folyamatos növekedése után tavalya koronavírus-járvány negatív hatásai miatt megtorpant. Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy egy hitelfelvétel hosszú távú, évekre szóló elköteleződést jelent.

Moratórium változatlan formában és feltételekkel

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről döntött tavaly december 19-én, ennek értelmében az általános fizetési moratórium változatlan formában és feltételekkel fél évvel automatikusan meghosszabbodik. A Money.hu szakértői lapunk megkeresésére kifejtették, a megjelent rendelet alapján azoknak azonban, akik 2020 decemberében még nem vették igénybe a moratóriumot, azaz törlesztettek, de 2021-ben már szeretnének élni a haladékkal, a fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó szándékukat írásban vagy a hitelező által rendszeresített elektronikus úton be kell jelenteniük a hitelezőnek. Hozzátették, a hivatalos szeptemberi jegybanki adatok szerint a háztartások és a vállalatok a teljes hitelállomány csaknem felénél kérték a havi törlesztés felfüggesztését, így hozzávetőleg kétezermilliárd forint likviditás maradt a lakosságnál és a cégeknél. A Takarékbank lapunk megkeresésére azt válaszolta, aki a válság miatt nehéz anyagi helyzetbe került, éljen a moratórium lehetőségével. Akinek viszont pénzügyi helyzete megengedi, az fizesse tovább a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint. Aki a lehetőséggel nem kíván élni, az jelezheti szándékát.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

Az állami lakásprogram élénkíti a piacot

ĀSokan a támogatási rendszerben január elsejétől elérhető új lehetőségek, például a kedvező lakásáfa és a felújítási támogatás miatt várták meg az évkezdetet

Megfizethetőbb albérleteket hozhat az év

ĀAz ötszázalékos újlakás-áfa egyértelműen segíti majd a lakásépítést és a már megkezdett nagyberuházások folytatását, a csok pedig élénkíti az ágazatot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom