Gazdaság

Hamarosan vissza kell térni a szigorú fiskális politikához

Hétindító. Az Amerikai Egyesült Államok költségvetését szintén magas hiány jellemezheti, vélhetően folytatódhattak az előző két hónap folyamatai decemberben is

A héten több fontos adatot is közöl a Központi Statisztikai Hivatal. Az építőipari és a külkereskedelmi adatok mellett az inflációs statisztikákat figyeli majd a piac.

A héten jelennek meg a novemberi hazai külkereskedelmi adatok. Az ipari termelés novemberben emelkedést mutatott, így a termékexport esetében szintén kismértékű emelkedés a legvalószínűbb, amelyet a gyenge bázisidőszaki adat is erősít – nyilatkozta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Kiemelte, hogy az import tekintetében az exporton kívül meghatározó lesz az is,  hogy hogyan alakultak a beruházások (itt mérséklődésre számítanak), illetve a kereskedők mekkora mennyiségben rendeltek árut a karácsonyi szezon előtt.

A szakember arról is beszélt, hogy a jövő héten jelenik meg az építőipar novemberi adata is, itt a csökkenő kereslet és a magas bázisidőszaki adat miatt kétszámjegyű visszaesésre számít. A hét második felében válik ismertté a decemberi magyaroszági inflációs adat. Itt az ingyenes parkolás, illetve a bázisidőszakinál mérsékeltebb olajár miatt a háromszázalékos cél alatti inflációra számítunk, miközben az alapfolyamatok erősek maradhattak – jelezte Regős, aki felhívta a figyelmet: közben az év egészében a mutató meghaladhatta az inflációs célt. Az államháztartási egyenlegről elmondta, magas hiány várható, különösen, ha figyelembe vesszük a december végi költéseket is. Fontos hangsúlyozni, hogy a magas hiány a mostani helyzetben, ha nem is kedvező, de a piacok tolerálják, hamarosan azonban vissza kell térni a szigorú, sőt, talán a korábbinál is szigorúbb fiskális politikához – emelte ki. Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának tavaly novemberi, és első tizenegy havi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal.

A hét második felében fontosabb nemzetközi adatok is érkeznek. Az elemző elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok költségvetését szintén magas hiány jellemezheti, vélhetően az előző két hónap folyamatai folytatódhattak decemberben is. Ez alatt a két hónap alatt – a pénzügyi év októberben kezdődik az Egyesült Államokban – a hiány 430 milliárd dollár volt a bevételek háromszázalékos csökkenése és a kiadások kilencszázalékos növekedése mellett. A külkereskedelem esetében mindkét irányban kismértékű növekedés vagy stagnálás következhet be, kérdés, hogy az elmúlt hónap deficitjét sikerül-e lejjebb faragni – tette hozzá.

Az Egyesült Királyságban a novemberi külkereskedelmi adat jelenik meg, sok érdekességet itt sem várunk, itt majd a decemberi adat lehet érdekes, amelyben megjelenhet a korlátozások hatása – jelezte. Novemberben stagnálás vagy minimális csökkenés következhetett be.

Kapcsolódó írásaink

Nincs szükség kamatcsökkentésre

ĀHétindító. A Brexittel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy London felkészült-e a bonyolult folyamatokra, és el tudja-e végezni például a megnövekedett számú vámeljárást