Gazdaság

Pótolni szükséges a munkaerőt

A kormányzati intézkedések is aktívan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság fellendüljön 2021-ben – mondta lapunknak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Úgy véli, az év első felének fő célja – a gazdaság erősödésével – a hiányzó munkavállalói létszám feltöltése lesz.

Pótolni szükséges a munkaerőt
A járvány visszaszorulásával a legtöbben visszatérnek eredeti foglalkozásukhoz, akiket ideiglenes munkahelyükön pótolni kell távozás után
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A járvány felbukkanásakor a munkáltatók gyors és számos esetben inkább rövid távú intézkedéseket hoztak, azonban ezek a döntések nem minden esetben bizonyultak jónak, mert például a hirtelen leépítések megnehezítették az újrakezdést, a visszaindulást – mondta el lapunk megkeresésére lapunknak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Kifejtette, ennek hatására a munkáltatók újragondolták a létszám gazdálkodási stratégiákat, hogy hatékonyabban és rugalmasabban legyenek képesek kezelni a helyzetet. A második hullámra már rendelkeztek olyan tapasztalatokkal, amelyek az első hullámban még nem álltak rendelkezésükre.

Ilyen új tapasztalat például a sok cég által alkalmazott tömeges távmunka, amely a legtöbb esetben bevált, ezért várhatóan sok helyen részben vagy egészében meg is maradhat majd a szellemi területen dolgozók között ez a foglalkoztatási forma – emelte ki Juhász Csongor. Hozzátette, emellett számos költségoptimalizációs és hatékonyságjavító megoldást is hozott a járvány, elsősorban a gyártó szektorban. Ilyen például a gyártási folyamatok részbeni automatizációja, a dolgozói műszakok újragondolása, a kiválasztási folyamatok rövidítése, a beléptetés egyszerűsítése vagy éppen a kékgalléros területen dolgozók részére különböző – eddigi kevésbé használt – online kommunikációs felületetek bevezetése. Ezeket az újításokat a legtöbb helyen hosszú távon is megtartják.

„Jó esélyt látunk rá, hogy érezhetően erősödjön a munkaerő piaci kereslet jövőre. Úgy látjuk, 2021 első felének fő célja – a gazdaság erősödésével – a hiányzó munkavállalói létszám feltöltése lesz. Az év közepétől kialakulhat egyfajta új verseny is a munkaerőpiacon, amely elsősorban a minőségi munkaerő elérésére, megtartására irányul majd" – mutatott rá Juhász Csongor. Szerinte a korábbi munkaerő hiányos időszakhoz képest az is várható, hogy a legképzetlenebb réteg számára kevesebb munkalehetőség lesz, mint a járvány előtti időszakban volt.

Az idegenforgalom és a turisztika területéről rövid távra szakmát váltók szintén fontos szerepet játszhatnak 2021 munkapiaci trendjeiben – vélekedett Juhász Csongor. Ők a könnyen betanulható munkaköröknél tehermentesítették a munkáltatókat, hiszen sok esetben nyelveket beszélő, képzett emberek vállaltak el szakmájuktól távol álló munkát, de várhatóan a járvány visszaszorulásával a legtöbben visszatérnek eredeti foglalkozásukhoz, és őket pótolni kell majd. Minderre várhatóan az év második felében, illetve 2021 végén kerülhet sor.

Ezen felül kiemelte még, újfajta irányként lehet talán azt is értelmezni, hogy a gyakornoki pozíciókat is diákmunka keretében hirdetnek meg a cégek, jóval kedvezőbb kondíciókkal alkalmazva a fiatalokat.

Kapcsolódó írásaink