Gazdaság

Meglendült az olaj ára

Jótékonyan hatott a piacra a vakcinák megjelenése, de az európai gazdaságok még alig erősödnek a szigorú korlátozó intézkedések miatt

Bár elkezdett emelkedni a kőolaj világpiaci ára, a kereslet leginkább csak a második, illetve a harmadik negyedévben lendülhet fel. Akkor is meghatározó lesz, hogy mennyire bizonyul hatékonynak a vakcina.

Meglendült az olaj ára
A világgazdasági kereslet esetében a második és a harmadik negyedév lehet erős
Fotó: AFP/Kambodzsai Bánya- és Energ

Emelkedéssel kezdte az évet az olajár, az északi tengeri Brent nyersolajfajta ára hordónként 53,27 dollár volt hétfőn az európai tőzsdéken, az amerikai West Texas Intermediate (WTI) jegyzésára pedig csaknem elérte az ötven dollárt, 49,80 dolláron forgott. Az olaj árát egyébként lendületes emelkedés jellemzi tavaly december eleje óta abból adódóan, hogy a koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően világszerte megindulhat a gazdasági növekedés. Ez egyébként rá is fért a piacra, hiszen a koronavírus megjelenésével a Brent és a WTI ára is zuhant, utóbbi egészen húsz dollárig esett. A WTI árát tavaly év végén felfelé hajtotta a gyenge dollár is.

A hét elején megtartotta szokásos havi informális ülését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, és az alakulaton kívüli nagy olajkitermelő országok informális közösségének (OPEC+) képviselői, ahol arról egyeztettek, hogyan alakul feb­ruár­tól a kitermelés. A keddi egyeztetésen a szaúdi energetikai miniszter bejelentette, hogy országa körülbelül egymillió hordóval, 8,125 millió hordóra csökkenti kitermelését a február-márciusi időszakban. A találkozón megállapodás született arról is, hogy március után fokozatosan napi kétmillió hordóval növelik a kitermelésüket az OPEC+ tagjai – közölte a távirati iroda. Ennek hatására a kőolaj ára 11 havi csúcsra, tavaly február óta a legmagasabb szintre emelkedett a globális kereskedésben. Szerda estére a Brentért 54,72 dollárt, a WTI-ért pedig 50,87 dollárt kellett fizetni. Tavaly decemberben a napi kitermelési limitet ötszázezer hordóval (egy hordó 159 liter) emelték. Mint ismert, 2020 áprilisában a kitermelés napi 9,7 millió hordós, a globális kereslet mintegy tíz százalékát kitevő csökkentésében állapodtak meg egymással az OPEC+ tagjai. Ezt év közben egészen decemberig fokozatosan 7,7 millió hordóra csökkentették, azaz kétmillióval emelkedhetett a kitermelés, amit decemberben további félmillióval növeltek, azaz jelenleg 7,2 millió hordós csökkentés van érvényben. Az OPEC előrejelzése szerint idén a napi átlagos globális olajkereslet 5,9 millió hordóval emelkedhet 95,9 millióra, miközben a világgazdaság 4,4 százalékkal nőhet.

Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci szakértője lapunknak elmondta, hogy a kereslet esetében az első negyedév a leggyengébb, így most még nem lehet azt meghatározni, hogy mi lehet ebben az évben. Most egyébként az a leginkább meghatározó, hogy a koronavírussal mit tudnak kezdeni a gazdaságok, hiszen számos országban még szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben. Másrészt az olajkeresletet, így az árat is erőteljesen befolyásolja, hogy mennyire lesznek hatékonyak az oltások, illetve az új típusú koronavírus mennyire terjed. A világgazdaság régiónként, illetve földrészenként más-más képet mutat. Európában egyelőre még nem állt helyre a gazdaság, ellentétben Kínával, ami az olajkeresletre is jótékony hatást gyakorol. Pletser Tamás szerint az olajkereslet alakulásának egyik lényeges pontja a globális légi forgalom. A napi nyolcmillió hordós keresletcsökkenésből körülbelül 3,5 millió a globális légi piaci visszaesés eredménye. Itt is változó a helyzet, hiszen az európai és a transzkontinentális forgalomban hatvan százalékos a visszaesés, miközben a kínai belföldi forgalom már elérte a járvány előtti szintet, és kezd erőre kapni az amerikai légi piac is. A világgazdasági kereslet esetében a második és a harmadik negyedév lehet erős, de leginkább csak akkor, ha a vakcinák hatékonynak bizonyulnak, és megindul a fellendülés. Az is nagy kérdés, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés hogyan alakul. A WTI alacsony jegyzési ára a kitermelők egy részét is kedvezőtlenül érintette, hiszen még a mostani szintnél is lényegesen nagyobb a nyersanyag kitermelési költsége.

Kapcsolódó írásaink

Megcsappant a kereslet az olaj iránt

ĀA világgazdaság gyengélkedése és a kontinentális zárlat miatt csökkenteni kell a termelést, ez némileg az árat is stabilizálhatja, jövőre sem áll még vissza a járvány előtti állapot