Gazdaság

Az ipar egyelőre túl van a legnehezebb időszakon

Az Orbán-terv sikereit jól mutatja a szektor határozott visszakapaszkodása, novemberben 63 százalékkal nőtt a termelés a tavaly áprilisi mélyponthoz képest

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében, és a kormány gazdasági programjának köszönhetően az ipari termelés meghaladta az elmúlt év azonos időszakáét, a meghirdetett bértámogatások eredményesen tompították a járvány negatív gazdasági hatásait és a beruházásösztönző támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy 2021-ben több cég is nagy volumenű beruházást tervez Magyarországon.

Az ipari termelés októberben és novemberben is meghaladta a koronavírus-válság előtti legmagasabb, tavalyi szintet – hangsúlyozta a legfrissebb adatokat értékelve György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Tavaly novemberben 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztítva 1,6 százalékkal emelkedett a termelés. Az előző havitól 1,2 százalékkal elmaradt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, de az áprilisi mélyponthoz képest 63 százalékkal nőtt – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

A tavalyi negyedik negyedévben az ipar teljesítménye stabilizálódni látszik és fékezhette a GDP visszaesését, bár a decemberi leállások hatása még kérdéses – kommentálták a KSH tavaly novemberi ipari termelésre vonatkozó pénteken megjelent első becslését. Az ipari termelés a tavalyi második negyedévben 4,2, a harmadik negyedévben 0,4 százalékponttal rontotta a gazdasági növekedés éves ütemét.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt írta, a következő hónapokban folytatódhat az ipar stabilizálódása. A tavalyi utolsó negyedévben – részben az egy évvel azelőtti gyengébb bázis, valamint naptárhatás miatt – már éves szinten is növekedést mutathat az ipar. Míg tavaly összességében 5,5-6 százalékkal csökkenhetett az ipari termelés, idén bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt érdemi, 14-16 százalékos növekedés is várható, amivel az ipar markánsan, akár három százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP növekedéséhez – vélekedett az elemző.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az ipar egyelőre túl van a legnehezebb időszakon. Novemberben a várakozásoknak megfelelően nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az Európa-szerte tapasztalható második hullám nem okozott a tavaszihoz hasonló kiesést a termelésében. Regős Gábor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az átrendeződés is megjelenik az ipari termelés összetételében. Az ING Bank elemzői továbbra is úgy látják, hogy az ipar negyedik negyedévre várt összességében jó teljesítménye ellenére a szolgáltatószektor kiszolgáltatottsága komoly féket jelent a gazdasági aktivitásban – jegyezte meg Virovácz Péter, a bank vezető elemzője.

Kapcsolódó írásaink