Gazdaság

A könnyítések éve lehet 2021

A kormány két alkalommal is kormányrendeletekben engedte el a munkáltatói terheket a járvány által leginkább sújtott ágazatokban, az egyszerűsítések nem érnek véget

A járvány ellenére az eredeti tervek szerint csökkentek tovább a közterhek és tovább egyszerűsödik az adóadminisztráció is 2021-ben – választolták lapunk megkeresésére a PwC Magyarország adószakértői.

A könnyítések éve lehet 2021
Egyszerűbb lett az olcsóbb, unión kívülről behozott áruk adminisztrációja
Fotó: MH

A költségvetést és az adópolitikát is átírta a járvány első és második hulláma, de az adók ugyanúgy tovább csökkentek illetve az érintett ágazatoknak és adózóknak járulékkedvezményeket, mentességet is biztosított a kormány. Az intézkedések összességében több százezer munkahelyet mentettek meg.

Szép-kártya kibővítve

A Szép-kártya-juttatás béren kívüli juttatásnak minősül. Főszabály szerint évi 450 ezer forint összegű juttatás adható a Szép-kártya három zsebébe, kedvező adózás mellett. Ezt a kedvező adóterhet – 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót – a munkáltatónak kell megfizetnie. Az idei év felében ugyanakkor a Szép-kártya juttatás 800 ezer forintos összeghatárig adható, illetve azt nem terheli a szociális hozzájárulási adó terhe. E könnyítés pótlólagos fogyasztást generálhat majd a magyar idegenforgalom számára.

Emellett fontos megemlíteni, hogy az új szakképzésről szóló törvény szerint másfél százalékos szakképzési hozzájárulást kell fizetni minden olyan juttatás után, amely szociális hozzájárulási adó terhet visel, így például a cafetéria elemek után is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szabály nem változik, 2021. július 1-jétől a Szép-kártya juttatást is másfél százalékos pótlólagos teher sújtja majd.

A kata szigorítása

A kata egy igen kedvező adónem azon önfoglalkoztató vállalkozók számára, akik évi 12 millió forintnál kisebb bevételt érnek el – emlékeztetett a szakértő – azzal, hogy még e bevételi összeghatár felett fizetendő negyvenszázalékos különadó ellenére is versenyképes. Tavaly és végére négyszázezer fölé nőtt a kata adóalanyok száma, részben azért, mert bizonyos vállalkozások a munkavállalóikat is „kiszervezték” kisadózó vállalkozásokba. Ezt a negatív folyamatot az ellenőrzések számának növelése mellett az adónem szigorításával is vissza kívánják szorítani év elejétől. Honyek Péter kifejtette, amennyiben a kata adóalany ugyanazon magyar társaságtól – kifizetőtől – hárommillió forint összegű kifizetésben részesül (áfa nélkül számítva), akkor a kifizető negyvenszázalékos különadót köteles fizetni az ugyanazon naptári évben kifizetett összegnek a hárommillió forintot meghaladó része után. Ha a kata adóalany külföldi cégtől kap megbízást, akkor ugyanezt az adót a magyar kata adóalanynak kell megfizetnie egy csökkentett, 71,42 százalékos adóalapon. Egyúttal felhívta a figyelmet, a 12 millió forintnál több bevételt szerző kisadózók szempontjából fontos, hogyha a kifizető már fizetett különadót a bevétel után, akkor azután a kata adóalanynak nem kell még egyszer különadót fizetnie. További fontos kiegészítő szabály, hogy a kata adóalanynak nem csak a számlán kell jeleznie azt, hogy ő kisadózó, hanem a szerződés megkötésekor írásban kell tájékoztatnia a megbízót. Honyek Péter aláhúzta, e szabály célja, hogy ha egy megbízó az egyetlen vagy legfontosabb üzletfele egy katás vállalkozásnak, akkor a felek inkább munkaviszonyban álljanak.

A szigorítás másik területe, ha egy kisadózó egy kapcsolt vállalkozástól kap megbízást, akkor – az összeg nagyságrendjétől függetlenül – a kapcsolt vállalkozásnak negyvenszázalékos különadót kell fizetnie. Amennyiben a kapcsolt vállalkozás külföldi, akkor ugyanezt az adót a magyar kata adóalanynak kell megfizetnie egy csökkentett, 71,42 százalékos adóalapon. Például, ha egy vállalkozó alapít egy katás bt.-t és egy normál kft.-t is, amelyekben ő a többségi tulajdonos, akkor a két vállalkozás kapcsoltnak minősül, függetlenül attól, hogy nincsenek anya- és leányvállalat kapcsolatban. Ha pedig a katás vállalkozás beszámláz a kft. részére, akkor a kft.-nek negyvenszázalékos különadó fizetési kötelezettsége merül fel.

E szabály célja vélhetően az, hogy a katás vállalkozások ne állíthassanak ki olyan számlákat, amelyek után közterhet nem kell fizetniük – mutatott rá a szakértő.

Szocho-megtakarítás

Noha a szociális hozzájárulási adó tavaly július elsejével csökkent 15,5 százalékra, mégis ez a változás eredményezi a legnagyobb megtakarítást a vállalkozások számára – emelte ki a szakértő. Hozzátette, a szociális hozzájárulási adóból nagyjából 2450 milliárd forint bevétellel számol a 2021. évi költségvetés. Ebből következően a szocho egy-egy százalékpontja nagyjából 158 milliárd forint adót jelent. Azaz a 2020‑as 2 százalékpontos csökkentés mintegy 316 milliárd forintot hagy majd a vállalkozásoknál 2021‑ben. Ha azonban a 2016. decemberi 27 százalékos adómértékhez viszonyítunk, amelyhez képest a csökkenés 11,5 százalékos, akkor 1817 milliárd forint körüli az az összeg, amit a szociális hozzájárulási adó csökkentése évente a vállalkozásoknál hagy.

Járulékelengedések

A kormány két alkalommal is kormányrendeletekben engedte el a munkáltatói terheket a járvány leginkább érintett ágazatokban – ami gyakorlatilag a szálláshelyszolgáltatás és a vendéglátás egészét jelenti. A munkáltatóknak nem kellett megfizetniük a munkáltatói terheket 2020. április és június között, illetve 2020 november és 2021 január közötti együttesen 7 hónapban. Ugyanerre az időszakra a cégeket rehabilitációs hozzájárulás sem terhelte. Emellett a 2020. április és június közötti időszakban az idegenforgalomban dolgozóknak járulékokat sem kellett fizetniük, a minimálisan – havi 7710 forintos összegben – fizetendő egészségügyi járulék kivételével.

A KSH adatai szerint az idegenforgalomban 2020. első negyedévében 185,5 ezer, második negyedévében 155,7 ezer, harmadik negyedévében 176,8 ezer embert foglalkoztattak.

A szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás elengedése nagyjából 54 milliárd forintos támogatást jelentett a szektornak – húzta alá Honyek Péter. A munkavállalók négyhavi járulékkedvezménye további 26 milliárd forint körüli közterhet hagyhatott a vendéglátásban és hotelekben dolgozóknál. Végül a fenti időszakokban a kata adóalanyoknak sem kellett a havi 50 vagy 25 ezer forintos katát megfizetniük. Ha azt feltételezzük, hogy 50 ezer érintett vállalkozás volt, amelyeknek fele főállású, a kata adóalanyok által elért adómegtakarítás legalább 13 milliárd forintot jelentett.

Egyszerű adminisztráció

Farkas Gábor, a PwC Magyarország adótanácsadás üzletágának igazgatója azt mondta, a legtöbbeket érintő módosítás, hogy január elsejétől kezdődően bővül az adatszolgáltatási kötelezettségek köre. Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség miatt a nem adóalanyok részére, azaz beleértve a magánszemélyeknek kiállított számlákat is látja az adóhatóság, valamint a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésekről kibocsátott számlákat és a harmadik országba történő exportról kibocsátott számlákat is. A rendelkezésre bocsátott adatok alapján, a NAV 2021. második felétől áfabevallás-tervezeteket készít az adóalanyok részére.

Szintén jelentős változás lép életbe az e-kereskedelem területén. Az egyablakos rendszer használatának lehetősége valamennyi a Közösség tagállamában nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás, illetve Közösségen belüli távértékesítés utáni bevallási és adófizetési kötelezettség teljesítésére kiterjed, amely az érintett cégek adminisztratív terheit nagy mértékben csökkenti. A rendszer használatára 2021. július 1-jét követően, előzetes nyilvántartásba vételt követően lesz lehetőség.

Külön egyablakos rendszer lesz elérhető azokra a harmadik országból importált, százötven euró értéket meg nem haladó termékekre, amelyeket unión belül értékesítenek tovább. Az egyablakos rendszer használata során az érintett termékek mentesülnek az importáfa-fizetési kötelezettség alól.

Farkas Gábor elmondta azt is, amennyiben az értékesítő nem alkalmazza az import egyablakos rendszert, a százötven eurót meg nem haladó értékű termékek esetében, a kezdeményező személy szedi be az adót a címzettől és fizeti meg az adóhatóságnak. Ebben az esetben az importáfa mértéke mindenképpen huszonhét százalékos lesz. Az előbbi változások mellett a huszonkét eurót meg nem haladó import küldemények adómentessége megszűnik.

Ugyancsak sokakat érintő változás, hogy 2021-től az iparűzési adóbevallásokat egységesen az adóhatósághoz kell majd benyújtania a vállalkozásoknak, amely jelentős könnyítést jelent a sok telephellyel rendelkező cégek számára.

A jövedéki adót illetően két lépcsőben, 2021. január 1-jétől és 2021 április 1-jétől minden dohánygyártmány adómértéke emelkedik.

Kapcsolódó írásaink