Gazdaság

Vásárlásösztönző támogatások

Nagy az érdeklődés az eladó lakásokra a költözést, lakásvásárlást fontolgató háztartások körében. A berobbanó kereslet az idén életbe lépett extra otthonteremtési támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhető.

Vásárlásösztönző támogatások
A könnyítések miatt megnövekedett kereslet tényleges ingatlan-adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Katona László

Hatalmas érdeklődés mutatkozik az eladó lakások iránt már az év első napjaiban, a kínálat ezzel azonban még nem tart lépést – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A portál forgalma rekordot döntött a héten – közölték lapunkkal.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a 2020 év végi keresletet jellemző vihar előtti csend alapján számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február–márciusban mutatkozhat meg.

A most életbe lépő lakástámogatások célzottabbak, a saját célra lakást vásárló családok kapják meg a kedvezményeket. Az elmúlt években viszont meghatározó volt a lakáspiacon az átlagosnál erősebb fizetőképességgel rendelkező befektetők és külföldiek szerepe, ám ők lényegében hiányozni fognak a keresleti oldalról. Emiatt a tényleges költözést, lakásvásárlást tervező magyar háztartások vásárlóerejéhez igazodhatnak az árak.

A saját erőből történő építkezések is új lendületet kaphatnak az idén. Az Ingatlan.com szakembere elmondta, 2017 óta minden évben több mint tízezer egylakásos házra adtak ki engedélyt a hatóságok, ezek zömében családiház-építésre vonatkoztak. A legfrissebb adatok szerint 2020 első tizenegy hónapjában 8452 ház kapott engedélyt, ami a járványhelyzetet figyelembe véve viszonylag magas számnak mondható.

A lakáspiacon, legyen szó építkezésről, használt vagy új lakás megvásárlásáról továbbra is fontos szerepet kapnak a hitelek az új támogatásoknak is köszönhetően. Az állami lakásfelújítási program januári indulása és a korszerűsítéshez februártól igényelhető támogatott hitellehetőség miatt a felújítási lakáshitelek összege is növekedhet a jövőben – közölték.

Kapcsolódó írásaink