Gazdaság

Az állami lakásprogram élénkíti a piacot

Sokan a támogatási rendszerben január elsejétől elérhető új lehetőségek, például a kedvező lakásáfa és a felújítási támogatás miatt várták meg az évkezdetet

Az állami lakásprogram idén induló új elemei élénkíthetik a lakossági hitelpiacot, ennek mértéke és időpontja azonban összefügg a járvány visszaszorulásával. Emellett a meghosszabbított moratórium átmenetileg könnyíti a háztartások anyagi terheit, és lehetőséget ad az anyagi helyzet stabilizálására.

Az állami lakásprogram élénkíti a piacot
Az építkezések fokozhatják a lakáshitelek iránti érdeklődést
Fotó: MH/Katona László

A 2020-as első tizenegy havi jegybanki adatokból azt látjuk, hogy a piaci lakáshitelek egyszázalékos csökkenése, lényegében stagnálása többek között a koronavírus-járvány negatív hatásaival, ezen belül a megtorpanó lakáspiaccal, valamint a háztartások óvatosságával magyarázható – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu pénzügyi portál szakértői. Kifejtették, tavaly nem csupán a pandémiához köthető kedvezőtlen gazdasági helyzet, hanem az állami lakástámogatási rendszerben idéntől elérhető új lehetőségek – például az ötszázalékos kedvezményes lakásépítési általános forgalmi adó (áfa), a lakásfelújítási támogatás – miatt vártak ki a költözéssel és a hitelfelvétellel az érintettek. Az állami lakásprogram idén induló új elemei élénkíthetik a lakossági hitelpiacot, azonban ennek a pontos mértékét egyelőre még nehéz megbecsülni a portál szakértői szerint. Szintén korai megmondani, hogy mennyi saját erős építkezés várható, ezek az elemek azonban fokozhatják a lakáshitelek iránti érdeklődést.

A lakossági hitelpiaci kereslet alakulása összességében 2021-ben nagyban függ attól, hogy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság mikor kezd látványosan enyhülni, valamint a munkanélküliség és a fizetések alakulásától, továbbá a lakáspiaci helyzettől is függ.

Kérdésünkre elmondták még, a moratórium hitelpiacra gyakorolt hatását egyelőre nehéz megbecsülni. A hivatalos szeptemberi jegybanki adatok szerint a háztartások és a vállalatok a teljes hitelállomány csaknem ötven százalékánál kérték a havi törlesztés felfüggesztését, így mintegy kétezermilliárd forint likviditás maradt a lakosságnál és a cégeknél. Hozzátették, a morató­rium a járvány miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került háztartások ter­heit enyhíti, így nagyobb lehet a pénzügyi mozgásterük, stabilizálhatják a helyzetüket. Egyúttal ismert, a moratórium egységesen, mindenki számára július 1-jéig meghosszabbodik, nyilatkoznia annak szükséges, aki folytatná a törlesztést.

A moratórium azonban nem a tartozás elengedését jelenti, az érintettek csak haladékot kapnak a hiteltörlesztés megkezdésére.

Kapcsolódó írásaink

Megfizethetőbb albérleteket hozhat az év

ĀAz ötszázalékos újlakás-áfa egyértelműen segíti majd a lakásépítést és a már megkezdett nagyberuházások folytatását, a csok pedig élénkíti az ágazatot

A saját lakás nagyobb biztonságot is jelent

ĀHa hiányzik a kezdőtőke, akkor jellemzően a munkába állás után gyűjtögetés kezdődik, amely az önrész elérésekor elegendő lehet egy jelzálogos ingatlan megvásárlásához