Gazdaság

Novák: Tovább bővül a támogatottak köre

A második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás harminc százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes összeget

Egy új módosításnak köszönhetően még többen élhetnek a babaváró támogatással és a jelzáloghitel elengedésének lehetőségével. Az idősebb gyermeket örökbefogadók is kaphatnak segítséget az otthonteremtéshez.

Novák: Tovább bővül a támogatottak köre
„Az érintettek utólag is élhetnek a lehetőséggel”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének lehetősége egy módosításnak köszönhetően azon családok számára is megnyílik, amelyek örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást, és 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadnak örökbe – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap Facebook-oldalán.

Novák Katalin elmondta: az otthonteremtést segítő babaváró támogatást 2019. július elsején vezették be, és most az örökbefogadók utólag is élhetnek a lehetőséggel. Felhívta a figyelmet: hatvan napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és hogyha egy idősebb – azaz 2019. július elsejeelőtt született – gyermeket fogadtak örökbe, rögtön kérjék azt is, függesszék fel a törlesztést három évre. Novák Katalin kiemelte, a második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás harminc százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást.

Novák Katalin kitért a jelzáloghitel elengedésére is. Eszerint az elengedés mértéke itt is attól függ, hány gyermeket nevelnek a családban. Ha a családba egy második gyermek érkezik, a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből egymillió forintot engednek el, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor négymillió forintot. A négymillió forint elengedését követően minden további gyermeknél még egy-egymillió forintot engednek el a még fennálló jelzáloghitelből – mondta el, hozzátéve, hogy ezt igényelni kell.

Hangsúlyozta, hogy eddig ez a lehetőség nem volt meg azok számára, akik 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe, de most ezt is megnyitják.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy Japánban is elismerően szólnak a családtámogatások iránti kormányzati elkötelezettségről, a négygyermekes édesanyák szja-mentességéről, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról, a három évig tartó gyesről, az ingyenes meddőségi kezelésről, valamint a diákhitel-tartozás elengedéséről.

Kapcsolódó írásaink