Gazdaság

Az elemzők már előre néznek

Az orvosoknál várható béremelések gyorsíthatják a növekedést

A bérstatisztikán nem hagyott nyomot a járvány, októberben is megközelítőleg a korábban megszokott dinamika szerint emelkedtek a bérek – reagáltak az elemzők a KSH legfrissebb jelentésére.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte: a bérdinamika alapfolyamatait meghatározó, és így a monetáris politika szempontjából is fontos mutató, a rendszeres bérek növekedése 9,5 százalékra gyorsult októberben az előző havi 8,6 százalék után. A továbbra is megszokott módon üzemelő szektorokban, a munkahelyüket megtartók esetében változatlanul erőteljes a bérdinamika. A második hullám sem okozott egyelőre nagy károkat a munkaerőpiacon, de érdemes megvárni a december-januári hónapokat.

A jelenlegi folyamatok alapján a Takarékbank várakozásai szerint a tíz százalékot alulról megközelítő lesz a tavalyi éves dinamika, idén pedig 8,5 százalék körüli növekedés várható, de ezt a még zajló minimálbér-tárgyalások jelentősen befolyásolhatják, tette hozzá Horváth András. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője, Regős Gábor is azt emelte ki, hogy októberben alapvetően nem változott a keresetek dinamikája, az adatok továbbra is az inflációt érdemben meghaladó átlagkereset-növekedést mutatnak. Szerinte a novemberi és decemberi bér­statisztikában sem várható nagy meglepetés, az eddigi tendencia folytatódhat. Ami talán érdekes lehet, az az év végi bónuszfizetések hatása – tette hozzá. Az idei bérfolyamatokat nagyban meghatározza a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló döntés. A mérséklődő munkaerőhiány lassíthatja a bérnövekedést, miközben az egyes területeken, például az orvosoknál várható béremelések gyorsíthatják a bérek átlagos növekedését.

Kapcsolódó írásaink