Gazdaság

A járvány sem gátolja a városfejlesztéseket

A Modern Városok Program munkahelyeket teremt, gazdaságot élénkít és beruházásokat ösztönöz, ezért fel sem merült, hogy leálljon, ismét jelentős támogatásra lehet számítani

Már kétezer milliárd forintot fordított a kormány a vidéki nagyvárosok fejlesztésére. A program egyik pilléreként 28 országos közútfejlesztés, illetve négy vasútfejlesztés valósul meg, ennek forrásigénye 2400 milliárd forint.

A járvány sem gátolja a városfejlesztéseket
Sopron történelmi belvárosának megújítása is a program része
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Megfelelő ütemben haladnak a Modern Városok Programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban. A program összességé­ben több mint négyezer milliárd forintot tartalmaz a megyei jogú városok fejlesztésére – emlékeztetett közleményében a Miniszterelnökség. Mint írták, a múlt év végére a kifizetett támogatások elérték a teljes becsült költségvetés felét, azaz a kétezer milliárd forintot. A program idén is folytatódik. A Modern Városok Program keretében hazánk valamennyi, tehát 23 megyei jogú városában gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő, kulturális, egészségügyi, sportcélú, oktatási, közlekedési, városszépítő, a szabadidő hasznos eltöltését segítő, valamint infrastruktúra-javító beruházások és fejlesztések valósulnak meg. A támogatott vidéki nagyvárosok: Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg.

A Modern Városok Program végső megállapodásait 2017-ben írta alá Orbán Viktor miniszterelnök. A program egyik pilléreként 28 országos közútfejlesztés, illetve négy vasútfejlesztés valósul meg, ezek forrásigénye 2400 milliárd forint. Az előrehaladás kiváló, év végén átadásra került a Békéscsaba megközelítését segítő M44-es gyorsforgalmi út, valamint a Csorna–Sopron–országhatár gyorsforgalmi út is. Pécsnél épül az M6-os országhatárig történő kivezetése, Miskolcnál az M30-as gyorsforgalmi út az országhatárig, de az ország minden térségében zajlanak vagy már be is fejeződtek a kétszer kétsávos útépítések.

A másik pillér a 23 megyei jogú város lokális fejlesztéseit tartalmazza, amelyek az élet minden területére kiterjednek, és 1600 milliárd forintnyi, helyi szinten megvalósuló, régóta vágyott fejlesztést foglalnak magukban. A projektek meghatározó részénél a fejlesztéshez kapcsolódó előkészületi, tervezési munkák, vagy a beruházás megvalósítása folyamatban van. A 270 projektből csaknem száz projekt esetében elmondható, hogy a teljes beruházás vagy a projekt elemeinek meghatározó része elkészült. A győri kórházi parkoló, a kaposvári multifunkcionális csarnok és a Csiky Gergely Színház, a debreceni fürdő, a nyíregyházi szabadtéri színpad, a soproni történelmi belváros, a zalaegerszegi innovációs és tudásközpont, a dunaújvárosi sporttelep, a szegedi uszoda, a pécsi egyetemfejlesztés vagy a veszprémi állatkert csak egy-két kiragadott példa a számos, már elkészült beruházásból. Mivel a Modern Városok Program munkahelyeket teremt, gazdaságot élénkít és beruházásokat ösztönöz, ezért fel sem merült, hogy leálljon, így jövőre ismét jelentős támogatásra számíthatnak a nagyvárosok.

Kapcsolódó írásaink

A jövő kapui nyíltak meg Egerszegnek

ĀA zalai megyeszékhely csaknem nyolcszáz éves történetében még soha nem kapott akkora támogatást a magyar államtól, mint a Modern Városok Program keretében