Gazdaság

Újra igényelhető a bértámogatás

A gazdaságvédelmi akcióterv fontos eleme a kutatási és fejlesztési szektorban dolgozók munkában tartása

Ismét lehet pályázni a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor bértámogatására. A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program a koronavírus-járvány első hulláma után csaknem 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá.

Újra igényelhető  a bértámogatás
Bodó Sándor: Már újonnan felvett dolgozókra is igénybe vehető az anyagi segítség
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A gazdaságvédelmi akcióterv egyik fontos eleme a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához – hívta fel a figyelmet közleményében az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM). A kutatók és fejlesztők innovációs bértámogatása programban tegnaptól ismét elérhető támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatják a vállalkozások. A bértámogatás az összes ágazatot lefedi, a teljes nemzetgazdaság számára segítséget jelent. A közlemény idézi Bodó Sándort, a minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, aki kiemelte, hogy a programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot. A megítélt összeget a munkáltató kapja.

A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program a koronavírus-járvány első hulláma után csaknem 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá, összesen több mint 17 milliárd forinttal. Fontos újdonság, hogy a támogatás már újonnan felvett dolgozókra is igényelhető.

A vállalkozásnak ebben az esetben garantálnia kell, hogy a 2020. december 29-i statisztikai állományi létszámát bővíti.
A támogatott munkavállalók legalább három hónapos továbbfoglalkoztatása és a munkabérek szinten tartása azonban a munkáltatók általános kötelezettsége a támogatás és továbbfoglalkoztatás teljes idejére – fogalmazott az államtitkár. Az újraindított KFI bértámogatási program részletes dokumentá­ciója a Munka.hu oldalon érhető el. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet benyújtani 2021. február 8-ig – tájékoztatott az ITM.

Kapcsolódó írásaink

Újraindul a kutatók bértámogatása

ĀA Gazdaságvédelmi akcióterv részét képező intézkedéssel a kormány célja az ágazatban dolgozó több tízezer munkavállaló tartós foglalkoztatása és a munkabérek fenntartása