Gazdaság

Mérföldkő a hazai földgázellátásban

Új korszakba lépett a magyar földgázszállítás, ugyanis az MFGK első LNG-szállítmányával üzembe állt a horvátországi Krk LNG-terminál.

Mérföldkő a hazai földgázellátásban
Magyarország számára gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés az ország biztonságos, több forrásból és több útvonalon történő földgázellátása
Fotó: MFGK

A horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban (Krk LNG-terminál, Krk LNG) sikeresen lefejtésre került az első cseppfolyósítottgáz (LNG)-szállítmány, amely az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) horvátországi leányvállalata, az MFGK Croatia d.o.o. (MFGKC) számára került leszállításra.

A Tristar Ruby nevű, 12 éves, 289 méter hosszúságú és 44 méter szélességű, 155 000 LNG köbméter kapacitású tankerhajó 2021. január 1-jén kötött ki a Krk LNG-terminálban 91 millió köbméter gázegyenértékű LNG-szállítmánnyal, ami egyben a Magyarország és Horvátország számára is stratégiai jelentőségű új földgázellátási útvonalnak számító létesítmény kereskedelmi üzembeállását és az MFGK Krk LNG-terminálbeli szerepvállalásának kezdetét is jelentette.

A Tristar Rubyn a Krk LNG-be érkezett első LNG-szállítmány az MFGK által 2020. június 5-én aláírt, 2021. január 1-jétől közel hétéves időszakra szóló, összesen 6,75 milliárd köbméter kapacitáslekötésről és a hozzá megkötött LNG forrásbeszerzési szerződéseket tartalmazó megállapodáscsomagban szereplő ügylet első eleme.

A Tristar Ruby nevű, 12 éves, 289 méter hosszúságú és 44 méter szélességű, 155 000 LNG köbméter kapacitású tankerhajó (j) 2021. január 1-jén kötött ki a Krk LNG-terminálban 91 millió köbméter gázegyenértékű LNG-szállítmánnyal
A Tristar Ruby nevű, 12 éves, 289 méter hosszúságú és 44 méter szélességű, 155 000 LNG köbméter kapacitású tankerhajó (j) 2021. január 1-jén kötött ki a Krk LNG-terminálban 91 millió köbméter gázegyenértékű LNG-szállítmánnyal
Fotó: MFGK

A Krk LNG-terminál üzembeállásával és az LNG-beszerzés megindulásával új korszak kezdődik a magyar földgázellátásban. A Krk LNG-terminál és a megkötött forrásszerződések révén valódi forrás- és útvonal-diverzifikáció valósul meg Magyarország számára, mivel hazánk az MFGK révén kereskedelmi összeköttetésbe került a globalizálódó LNG-piaccal és a magyar piacon és az egész régióban eddig nem elérhető földgázforrásokhoz és új piaci szereplőkhöz is közvetlenül hozzáfér.

Az MFGK által a terminálban beszerzett LNG-források kizárólag nyugat-európai piaci szereplőktől érkeznek.

Az MFGK Krk LNG szerepvállalása az MVM Csoport földgáz forrás- és útvonal-diverzifikációs, valamint regionális terjeszkedési stratégiai célkitűzésével is összhangban áll.

A Közép-Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportjának számító, a villamosáram-termeléstől és földgázimporttól az ügyfélszolgálatokig, valamint a villamos áram rendszerüzemeltetéstől a földgáztárolásig a villamosáram- és földgázértéklánc szinte minden elemén jelen lévő MVM Csoport Magyarország energiabiztonságának fő letéteményese.

A Krk LNG-terminálon keresztüli LNG-beszerzéssel az MVM Csoport még nagyobb mértékben járul hozzá a hazai és regionális ellátásbiztonsági törekvésekhez.

Az MFGK Krk LNG szerepvállalása továbbá illeszkedik az MVM Csoport hat piacot (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szerbia, Románia) célzó regionális növekedési stratégiájába, mivel a terminálban történő kapacitáslekötés és a forrásbeszerzés mellett a Társaságcsoport az MFGK 2020-ban alapított helyi leányvállalata révén közvetlenül is belép a horvátországi földgázpiacra.

A Krk LNG-terminálon keresztüli LNG-beszerzéssel az MVM Csoport még nagyobb mértékben járul hozzá a hazai és regionális ellátásbiztonsági törekvésekhez
A Krk LNG-terminálon keresztüli LNG-beszerzéssel az MVM Csoport még nagyobb mértékben járul hozzá a hazai és regionális ellátásbiztonsági törekvésekhez
Fotó: MFGK

Magyarország számára gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés az ország biztonságos, több forrásból és több útvonalon történő földgázellátása. Hazánknak kiemelt érdeke fűződött a horvátországi Krk szigeten létesült évi 2,6 milliárd köbméter kapacitású LNG visszagázosító terminál 2021. január 1-jei üzembe állásához, mivel általa földrajzi közelségbe került a globalizálódó LNG-piacokhoz való közvetlen hozzáférés lehetősége.

A Krk LNG-ben történő magyar szerepvállalás kérdését a kormány kiemelt fontosságúként kezelte, ami az új nemzeti energiastratégiában is tételesen megjelenik.

A Krk LNG az Európai Unió földgázforrás- és útvonal-diverzifikációs törekvéseibe is illeszkedik, mivel a terminál az észak-déli gázfolyosó egyik végpontja, a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetésekről szóló kezdeményezés (CESEC) egyik prioritásprojektje, továbbá a 2016-ban elfogadott, a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiával is összhangban van.

Az EU az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) 101,4 millió euró pénzügyi forrással támogatta a terminál megvalósulását. A horvátországi Krk LNG-terminált kereskedelmi üzembe helyező első, magyar piaci szereplő számára beérkezett LNG-szállítmány a regionális földgázellátás-biztonság erősítését célzó több éves horvát–magyar együttműködést is megkoronázza, egyúttal Horvátország és Magyarország közösen elért sikerének méltó jelképéül is szolgál.

Kapcsolódó írásaink