Gazdaság

A kormány célja, hogy minél gyorsabban átálljon a körforgásos gazdaságra

A kormány célja, hogy minél gyorsabban átálljon az innovatív, zöld, digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, ún. körforgásos gazdaságra. Az Európai Unió 2030-ra és 2050-re kitűzött klímavédelmi célkitűzéseinek megfelelően radikálisan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, amelyet elsősorban a nukleáris és megújuló energiára építve, az energetikai rendszerek jelentős fejlesztésén keresztül szükséges elérni. Cél az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, az ország energiafüggetlenségének és az európai szinten egyik legalacsonyabb rezsiszint fenntartásának garantálása - írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunknak is eljuttatott közleményében.

A kormány célja, hogy minél gyorsabban átálljon a körforgásos gazdaságra
A következő évtizedben várhatóan valamennyi Európai Uniós tagállamnak fokoznia kell éghajlatvédelmi erőfeszítéseit
Fotó: Pexels

Ennek érdekében az ITM eddigi két, a témával foglalkozó szervezeti egysége, az energia- és klímapolitikai, illetve az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárság 2021. január 15-étől egységes szervezetben működik tovább - írják.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv stratégiai és szabályozási alapjait a minisztérium tavaly lerakta - emelik ki.

A következő időszak kihívása az elfogadott és megindított programok nemzetközi vállalásokhoz és kötelezettségekhez igazodó, összehangolt továbbvitele. Az elsősorban uniós egyeztetési tapasztalatokat igénylő feladatoknak megfelelően az államtitkárságot Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium eddigi európai uniós ügyekért felelős államtitkára vezeti majd - áll a közlemnyében.

Boros Anita és Kaderják Péter korábbi államtitkárok jelentős érdeme, hogy az Akcióterv 2020-ban eljutott a meghirdetésétől a végrehajtásig, megteremtették az energetikai és hulladékgazdálkodási rendszerek átalakításának törvényi feltételeit. Munkájukra más feladatkörben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a továbbiakban is számít - teszik hozzá.

Kapcsolódó írásaink