Gazdaság

Az Állami Számvevőszék megtízszerezte az értékelt szervezetek számát

Az Állami Számvevőszék 2020-ban 1560 szervezetet értékelt, a folyamatban lévő ellenőrzések pedig további 8600 szervezetet érintenek, miközben 2019-ben 1350, 2018-ban pedig 806 szervezetet ellenőrzött a hivatal - összegezte Domokos László számvevőszéki elnök az ÁSZ honlapjára szerdán felkerült évértékelésében.

Az Állami Számvevőszék megtízszerezte az értékelt szervezetek számát
Az Állami Számvevőszék 2020-ban 1560 szervezetet értékelt, a folyamatban lévő ellenőrzések pedig további 8600 szervezetet érintenek
Fotó: MH

Kiemelte: az ÁSZ minden korábbinál nagyobb hatást gyakorol a közpénzügyekre, köszönhetően az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek. Hozzátette, a számvevőszéki munka célja alapvetően nem a hibakeresés vagy az elmarasztalás, hanem a tények rögzítése, ezáltal a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Az ÁSZ 2020-ban 217 jelentést hozott nyilvánosságra, amelyek mellett 30 elemzést is készített  - mutatott rá a számvevőszéki elnök. Kifejtette: ezekben olyan témákat dolgoztak fel, mint a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése, a digitális kereskedelem adózási kérdései, az államadósság-kezelés, a magyar lakosság pénzügyi biztonsága, nyugdíj és egészségügy, illetve a korrupció megelőzése.

Domokos László felidézte a december elején nyilvánosságra hozott elemzést, amelyben az ÁSZ szakértői rávilágítottak, hogy a hatékony adópolitika, az adóterhek csökkentése és a kifehérítés nagyban hozzájárulhat a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz.

2020 márciusától - a járvány magyarországi megjelenésétől - az ÁSZ nagy hangsúlyt helyezett a kórházak támogatására, több éves ellenőrzési és elemzési tapasztalataikkal támogatták az egészségügyi ellátórendszer vezetésirányítási és integritási rendszereinek fejlesztését - mondta Domokos László. Hozzátette: a 2020-ban lezárt ellenőrzéseik már azt jelezték, hogy előrelépések történtek a kórházak gazdálkodási fegyelmében.

A 2020-as történelmi év volt az Állami Számvevőszék életében, 150 éve, 1870-ben kezdte meg működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 30 éve indult újra a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon - mondta Domokos László.

Jövőre az ÁSZ az első fél évben a fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális állam fejlődése, kutatás-fejlesztési források felhasználása, a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenysége témákat értékeli - mondta el Domokos László. Az ÁSZ hamarosan megkezdi továbbá a 2020-as zárszámadás ellenőrzését, illetve véleményezi a 2022-es költségvetést.

A következő évben folytatódik továbbá az önkormányzatok monitoring típusú ellenőrzése. Az ÁSZ minden településre eljut, 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal korrupció elleni védettségét értékelik a számvevők - emelte ki évértékelésében a szervezet elnöke.

Kapcsolódó írásaink