Gazdaság

Adókedvezmények után egyszerűsödő szabályok

Az utazási tájékoztatóban korrekt árnak kell szerepelnie

Elkezdődhet a vendéglátóegységek új, korszerű osztályozása, változtak az utazási irodák árazására és a Szép-kártyára vonatkozó szabályok, a járulék- és bértámogatások kedvezményeit pedig magánbuszos vállalkozások is igénybe vehetik.

Adókedvezmények után egyszerűsödő szabályok
Guller Zoltán: Fontos, hogy az újraindulás után megerősödjenek a vállalkozások
Fotó: MH/Purger Tamás

Ezek a turisztikai vállalkozásokat érintő kormányzati intézkedések születtek az ágazat támogatására – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lapunkkal. A kormány a koronavírus-járvány második hulláma alatt nemcsak adókedvezménnyel támogatja a vállalkozásokat, hanem a szabályok egyszerűsítésével is. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója hangsúlyozta, a hosszú távú versenyképesség érdekében olyan döntések meghozatalára is szükség volt, amelyek az újraindítás után biztosítják az ágazati szereplők működését és megerősödését. Elmondta, a most elfogadott intézkedések célja, hogy egyszerűsítsék az adminisztratív szabályokat és segítsék négyszázezer ember megélhetését, a bruttó hazai termék 13,5 százalékát adó stratégiai ágazat visszaépülését.

Az új kormányrendelet értelmében felülvizsgálták a vendéglátóhely-típusok értelmezését, ami lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását. Ismertették, hogy a kormányrendeletnek köszönhetően az utazásszervezők az utazásokról szóló tájékoztatóikban, a különböző hirdetési felületeken kizárólag olyan árat tüntethetnek fel, amelynek megfizetése valóban lehetővé teszi az utazáson való részvételt, és az utasnak azon felül nem kell további összeget fizetnie.

Kapcsolódó írásaink