Gazdaság

25 millió forintos bírság bennfentes kereskedelem miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) együttesen 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre bennfentes kereskedelem, illetve bennfentes információk jogosulatlan közzététele miatt - tájékoztatott a jegybank kedden.

25 millió forintos bírság bennfentes kereskedelem miatt
Az MNB 25 millió forintos bírságot szabott ki bennfentes kereskedelem miatt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A közlemény szerint a befektető több mint 5 millió forint értékben EST MEDIA MEDIA (jelenleg Delta Technologies), illetve 8 millió forintot meghaladó összegben OTT1 részvényeket szerzett meg, majd a részvények egy részét magasabb áron értékesítette.

A részvényes tevékenysége a jegybank szerint alkalmas volt arra, hogy károkat okozzon a befektetőknek és veszélyeztesse a pénzügyi rendszerbe vetett befektetői közbizalmat.

Az MNB határozatában a bennfentesen kereskedő ügyfélre 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot, míg a másik személyre, aki a bennfentes információkat jogosulatlanul közzétette, 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

Az ügyben az MNB a közlemény szerint feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

A bírságösszegek meghatározásánál a jegybank elsődlegesen azt értékelte, hogy a bennfentes kereskedelem és a jogosulatlan közzététel különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése és tőkepiac tisztasága szempontjából. Súlyosbító körülménynek számított az is, hogy az egyik részvényes két kibocsátó részvényeivel kereskedett bennfentes módon. Kiemelt súlyú körülményként értékelte a jegybank, hogy a másik magánszemély törvénysértő magatartását jogászként követte el.

Kapcsolódó írásaink