Gazdaság

Stagnálnak az ingatlanárak

Nincs változás a sorrendben tavalyhoz képest

A piaci lassulás, a konszolidáció folyamata már 2019-ben elindult, a NAV idei első három negyedéves forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép1 pedig 2020-ban éves szinten országosan 4,2 százalékos drágulást mutat.

Stagnálnak az ingatlanárak
Néhány kerületben olcsóbbak a lakások, mint tavaly
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarországon negyedévről negyedévre lassul az ingatlan­piac drágulása, sőt a fővárosban és a városokban már az árszint csökkenése tapasztalható – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb kutatásából. Az eladott lakóingatlanok országos átlagára az év első három negyedévében 401 ezer, Budapesttel nem számolva 285 ezer forint volt négyzetméterenként. A 645 ezer forint/négyzetméteres átlagos árszintű Budapest mögött, Győr-Moson-Sopron megyét tavaly óta megelőzve, jelenleg Pest megye a legdrágább, 406 ezer forintos átlagárral. A legolcsóbb megye, egyedüliként a 200 ezres szint alatt, ismét Nógrád, 110 ezer forintos átlagárral. A megyeszékhelyek átlagáraiban 2019-hez képest nincs látványos változás a sorrendben. A legdrágább változatlanul Debrecen, és mostanra Székesfehérvár, Veszprém és Győr is átlépte a 400 ezer forint/négyzetméteres szintet. Salgótarján továbbra is messze lemaradva a sereghajtó, 124 ezer forintos átlagos négyzet-méterenkénti árszinttel, dacára a látványos áremelkedésnek.

A fővárosban is többéves tendencia az olcsóbb peremkerületek nagyobb ütemű árnövekedése, és nagyjából idén is érvényes a folyamat. A rangsort húszszázalékos éves drágulással vezető XXII. kerületet a XX. követi, és a hagyományosan legolcsóbb XXIII. kerület is az élbolyban van áremelkedés szempontjából, ám ezek közé a második legdrágább XII., és a legforgalmasabb XIII. kerület ékelődött. Az idei lista sereghajtói esetében az egyik fő befektetési helyszínnek számító V. kerületben hajszálnyival, a budai oldal presztízskerületében, az I. kerületben pedig két százalékkal csökkent egy év alatt az átlagár.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom