Gazdaság

Változatlan maradhat a hal ára

Az átlagos évi halfogyasztás Magyarországon 6,5 kilogramm személyenként, ami a kilencvenes évek fogyasztásának duplája, de a világátlagtól még elmarad

Nem kell számítani idén karácsonykor a hal árának jelentős változására. Miután tavasszal a termelők, megszabadultak körülbelül 1200 tonna feleslegtől A járvány okozta piaci zavart kompenzálta az erős nyári szezon.

Változatlan maradhat a hal ára
Az egész évben eladott halmennyiség harmada a karácsonyi szezonban kel el
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az idei haltermelés ugyan közepes volt, de kiugró minőségű a nagy halakból. Pontyból, afrikai harcsából és szürkeharcsából található a legnagyobb állomány – nyilatkozta lapunknak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-hal) szóvivője. Elmondta, hogy mind a halastavi, mind az akvakultúra szektor jól teljesít. Az egy évben elfogyasztott hal egyharmada a karácsonyi szezonkor kerül a piacra. A legnépszerűbb továbbra is a ponty, illetve a szálkamentes bőrös harcsafilé – emelte ki. Ismertette, hogy az átlagos évi halfogyasztás Magyarországon 6,5 kg hal/fő, ami a kilencvenes évek fogyasztásának a duplája, de a világátlagtól, ami 20-22 kg/fő, még távol vagyunk. Beszámolt arról, hogy, ami a legkedveltebb és amiből a legtöbb fogy, az hagyományosan a ponty. A magyar hal minősége kiváló, hiszen folyamatos az élelmiszerbiztonsági nyomon követhetősége (tóból a tányérig), a tengeri halakkal ellentétben, melyeknek nem ismerjük a származását – tette hozzá Lévai Ferenc. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a magyar vizek jól szerepeltek szennyezőanyag-tartalmak vizsgálata során. A Ma-hal szóvivője elmondta, nem kell idén jelentősebb árváltozásra számítani, ugyanis tavasszal az exportkiesés miatt 1200 tonna hal maradt az ágazatban, amit átvett a Magyar Országos Horgász Szövetség, és a termelők ezt igyekeznek meghálálni a korábbi ár megtartásával. Lévai Ferenc beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatti kiesést kompenzálta a nyári idegenforgalom, megmentve az akvakultúra ágazatot. Ami új jelenség, hogy idén kétszázezerrel több a horgász, mint tavaly, így összesen hétszázezer ember horgászik, aminek az lehet az oka, hogy a horgászat egy járványbarát tevékenység – mondta. A Ma-hal egyik jelmondata, „ne ünnepi étel legyen a hal, inkább a mindennapok étele”. Felhívta a figyelmet, hogy szeretnék, ha a péntek a böjtölés és halfogyasztás napja legyen, így az emberek egy héten egyszer mindenképp fogyasszanak halat, főleg azért, mert számtalan jótékony egészségügyi hatása van.

Kapcsolódó írásaink