Gazdaság

Százezer ingatlan felújítása kezdődhet jövőre

Az állami lakásfelújítási programban még többen vehetnek részt, mivel a jogosultak várhatóan támogatott kedvezményes hitelből is finanszírozhatják a korszerűsítést

A célzottan lakásfelújítási hitellel az érintettek már a munkálatok előtt pénzhez juthatnak, a korszerűsítés összege pedig ötven százalékban, legfeljebb hárommillió forint erejéig visszaigényelhető – hívta fel a figyelmet tegnap az Ingatlan.com tegnapi közleményében. A kedvezményes lakásfelújítási kölcsön élénkítheti a lakossági hitelpiacot.

Az Ingatlan.com-on 2020-ban eladásra meghirdetett 425 ezer lakóingatlan megoszlása az ingatlanok állapota szerint
Fotó: Ingatlan.com


Újabb fontos elemmel bővült az állami lakásprogram, amely a lakásfelújítást tervező gyermekes háztartásoknak teheti könnyebbé a beruházás finanszírozását. Azzal, hogy az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is finanszírozni lehet a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást. Akár százezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetőn – mondta tegnap Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, a lakásfelújításra vonatkozó hitel két szempontból is praktikus lehet: egyrészt a felújítást tervező családok már a munkálatok megkezdése előtt pénzhez juthatnak. Másrészt pedig a hitelszakértők már a kölcsön felvétele előtt segíthetnek abban, hogy milyen költségeket milyen arányban térít vissza az állam a felújítást végző családoknak támogatás formájában. Balogh László szerint így jobban elkerülhető az olyan kellemetlen meglepetés, amikor a felújítást követőn derül ki egy kiadásról, hogy mégsem jár vissza utána állami támogatás.

Az Ingatlan.com adatai szerint 2020-ban 425 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők, összesített átlagban 18 százalékukat felújítandóként kínálták eladásra. Az újszerűek és felújítottak aránya harmincszázalékos volt, a jó állapotúhoz sorolt ingatlanok aránya hasonlóan harminc százalék körüli, függetlenül attól, hogy megyeszékhelyen, községben vagy épp a fővárosban található az ingatlan. Érdekesség, hogy a hirdetések átlagosan ötödénél nem adtak meg állapotbesorolást.

Az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó Money.hu szakértői szerint a kedvezményes lakásfelújítási kölcsön élénkítheti a lakossági hitelpiacot, amely a korábbi évek folyamatos növekedése után idén a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt megtorpant. Az államilag támogatott korszerűsítési hitelről szóló részletes szabályozás még nem jelent meg, pontos információkat arról, hogy az érintettek mire számíthatnak, csak ezt követően lehet mondani – közölték. Az, hogy a felújítási hitel törlesztése konkrétan hogyan alakul, számos tényezőtől, a hitelösszegtől, a futamidőtől is függ, valamint attól, hogy mennyi ideig tart a felújítás.

Kapcsolódó írásaink