Gazdaság

Jól járnak a pályakezdők

Leggyorsabban a pedagóguspályát választók tudtak elhelyezkedni

Az alapképzések végzettjei átlagosan csaknem harmadával, az osztatlan képzésben résztvevők pedig 38 százalékkal magasabb fizetést kaptak az országos átlagkeresetnél, és kevesebb, mint két hónap, illetve két és fél hónap alatt el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Jól járnak a pályakezdők
Az osztatlan képzésben résztvevők közül az orvosok és az egészségügyi diplomát szerzők keresnek a legjobban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, megfelelő tudáshoz jutva pedig sikeresek legyenek a munkaerőpiacon is, hiszen ha munka van, minden van – mondta tegnap Bódis József felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkár. Hozzátette, az Oktatási Hivatal most lezárult, mintegy hatszázezer hallgató munkaerőpiaci követése alapján készült kutatása is azt bizonyítja, hogy a felsőfokú képzéseket elvégzők rövid időn belül a tudásukhoz méltó bérezést kaphatnak. A 2020-as Diplomás Pályakövetési Rendszerben végzett kutatás eredménye rámutatott, hogy az alapképzések végzettjei átlagosan 29 százalékkal – 345 468 forint –, az osztatlan képzésben résztvevők pedig 38 százalékkal – 368 409 forint – magasabb fizetést kaptak az országos átlagkeresetnél, és kevesebb, mint két hónap, illetve két és fél hónap alatt el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A legmagasabb bért az informatikai képzéseket végzettek kapják, ez átlagosan havonta 487 775 forintot jelent, második helyen az államtudományi képzéseket végett hallgatók állnak 456 186 forinttal, harmadik helyen pedig a műszaki képzések hallgatói 428 972 forinttal. Elhelyezkedési idő tekintetében is az informatikai képzések állnak az élen átlagosan 1,14 hónappal, második helyen az államtudományi képzések szerepelnek 1,29 hónapos átlagos elhelyezkedési idővel, ezeket követik a gazdaságtudományok, átlagosan 1,39 hónapos elhelyezkedési idővel.

Az osztatlan képzésben résztvevők átlagkeresete a vizsgált időszak alatt 368 409 forint volt, ez 38 százalékkal magasabb, mint az országos átlagkereset. Az elhelyezkedési idő itt kevesebb, mint két és fél hónap, valamint a végzettek több mint 96 százaléka felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozik, az álláskeresők száma pedig kevesebb, mint fél százalék. A legtöbbet az orvosok és egészségtudományi képzéseket végzettek kapják, ez átlagosan 429 621 forintot bevételt jelent. Ezután a műszaki végzettségűek következnek 411 727 forinttal, harmadikok a művészeti képzéseket végzettek vannak 315 107 forinttal. Leggyorsabban a pedagógus pályát választók tudtak elhelyezkedni, ők átlagosan kevesebb, mint egy hónap alatt találtak munkát.

Kapcsolódó írásaink