Gazdaság

Hárommilliárdos keretösszeg a társasházak távfűtés-korszerűsítésére

Százhetvenezer olyan lakóingatlan korszerűsödhet, ahol a fűtés nem szabályozható, lakásonként négyszázezer forint támogatást lehet igényelni

Hárommilliárdos keretösszeg a társasházak távfűtés-korszerűsítésére
A fűtés szabályozhatósága egyben a szén-dioxid-kibocsátást is mérsékli
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított forrásból elinduló pályázat a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódva a távhővel fűtött lakásszövetkezeti és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja.

A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra ezúttal összesen hárommilliárd forint áll rendelkezésre – közölte tegnap Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkára. A tárca közleményben jelentette be, a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódva az ITM által biztosított forrásból pályázat indul, amely a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja.

Az ITM a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos-költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserére irányuló pályázati támogatási programot. A korábbi kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26 300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztések nyomán évente több, mint 18 millió KWh energiamegtakarítás és 4100 tonna feletti szén-dioxid-csökkenés várható.

A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amely a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását viszi tovább. A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum százötvenezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás nem haladhatja meg a négyszázezer forintot. A pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16., tíz órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő augusztus végéig. A részletes kiírás és egyéb dokumentumok, információk az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom