Gazdaság

Visszatérhet a gazdaság a dinamikus növekedéshez

Az import visszaesése idén mérsékeltebb lehetett, figyelembe véve az egészségügyi eszközök behozatalát is, ami a külkereskedelmi egyenleg javulását eredményezheti

A magyar gazdaság hosszabb távon visszatérhet korábbi, dinamikus növekedési pályájára. A vírus elmúltával a foglalkoztatás ismételt növekedésére számít a Századvég, a munkaerőhiány egyes szektorokban ismét megjelenhet.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szeptemberi előrejelzése óta a vártnál nagyobb méretet öltött a járvány második hulláma, így újabb szigorú intézkedéseket vezettek be. Ugyanakkor a harmadik negyedéves visszaesés elmaradt a várakozásoktól. Ezen tényezőket figyelembe véve 2020-ra a korábban prognosztizáltnál nagyobb, 6,1 százalékos visszaesést lehet valószínűsíteni – derült ki a vállalat közleményből. Figyelembe véve a korlátozások januárra áthúzódó hatásait, tartós következményeit, illetve a vakcina elérhető közelségbe kerülését, 2021-ben 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol a cég. A következő, 2022-re vonatkozó előrejelzésükben 4,5 százalékos növekedést valószínűsítenek, azaz hosszabb távon a gazdaság visszatérhet korábbi, dinamikus növekedési pályájára. Mint írták, a második negyedév jelentős sokkhatása után a gazdaság regenerálódni kezdett. A harmadik negyedév végére több ágazat teljesítménye már elérte vagy akár meg is haladta a vírus megjelenése előttit. Ezzel szemben néhány ágazat – például turizmus, szállítás – teljesítménye még érdemben elmaradt a korábbitól. A második hullám egészségügyi szempontból a korábban vártnál súlyosabb lett, így ismét korlátozások elrendelésére került sor. Ezek nyomán azonban a visszaesés mértéke várhatóan kisebb lesz, mint a második negyedévben, a szigorítások nem eredményeztek olyan mértékű leállást a gazdaságban, mint tavasszal. A járvány miatti korlátozások feloldása, illetve a vakcina megjelenése a gazdaság korábbi teljesítményéhez való fokozatos visszatérését eredményezheti. Várakozásuk szerint a gazdasági teljesítmény 2021-ben még a 2019-es szint alatt maradhat, de a 2020-asnál már érdemben jobb lehet.

Idén a háztartások fogyasztása becslésük szerint három százaléknál kisebb mértékben esik vissza. Ebben jelentős szerepe van egyes termékek és szolgáltatások átmenetileg elérhetetlenné válásának, a bizonytalanságból adódó lakossági fogyasztás elhalasztásának, illetve az utazási korlátozásoknak, amelyek az üzemanyag-forgalom visszaesésében is megmutatkoztak. Ugyanakkor a jelentősebb fogyasztás-visszaesést megakadályozta a munkaerőpiac stabilitása: a foglalkoztatás csak kis mértékben csökkent, a korábbi munkaerőhiány eredményeként a munkanélküliségi ráta becslésük szerint csupán 4,2 százalékig emelkedett. A vírus elmúltával a foglalkoztatás ismételt növekedésére számít a Századvég, a munkaerőhiány egyes szektorokban újra megjelenhet. Ugyanakkor kérdés, hogy a foglalkoztatási szint a súlyosan érintett ágazatokban milyen szinten áll helyre, vagy az itt dolgozóknak más ágazatokban kell állást találniuk. Az import visszaesése ellenben idén mérsékeltebb lehetett, figyelembe véve az egészségügyi eszközök behozatalát is. Becslésük szerint a következő két évben a külkereskedelmi egyenleg már javulhat.

Kapcsolódó írásaink

Gyorsabb lehet a kilábalás

ĀBalatoni András: 2009 után a gazdaság teljesítményére rávetültek a korábbi kormányzati hibák „hosszú árnyékai"