Gazdaság

Jövőre csökken a büdzsé hiánya

Jelentős tételt tettek ki idén az egészségügyi eszközbeszerzések

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása és a meghozott gazdaságvédelmi intézkedések eredményeként a költségvetés hiánya november végéig elérte a 3298,1 milliárd forintot.

Az erre az évre tervezett hiány a bruttó hazai termék (GDP) arányában nyolc-kilencszázalékosra várható – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének tizenegy havi állásáról kiadott részletes tájékoztatójában.

A minisztérium a távirati iroda beszámolója szerint megerősítette: a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményes végrehajtásához a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki. A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 572,7 milliárd forintos hiánnyal fejezték be ezt az időszakot, az elkülönített állami pénzalapok pedig 53 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki. Novemberben a központi alrendszer 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi, 190,9 milliárd forintos deficittel.

Közölték: idén november végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki az egészségügyi eszközbeszerzések. A PM kiemelte a társasági adóból, a pénzügyi szervezetek különadójából, a személyi jövedelemadóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételeket, továbbá hogy a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben az idén bevezetett kiskereskedelmi adó összege november végéig 47,5 milliárd forintot tett ki.

Kapcsolódó írásaink

Eredményes lépés volt a hitelmoratórium

ĀA támogatások és a célzott adókönnyítés kiadást jelent a költségvetésnek, de a közgazdasági szakirodalomban a hiány óvatos elengedése most az egyetlen járható út