Gazdaság

Új korszak a hazai hadigazdaságban

Letették a Lynx harcjárműgyár alapkövét, a létesítmény hatvanmilliárd forintból épül meg

A hazai haderő, hadiipar és gazdaság számára új korszak kezdődik azzal, hogy meglévő magas technikai színvonalon is túlmutató, kiemelkedő hozzáadott értéket képviselő termelési ágat honosítanak meg – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Új korszak a hazai hadigazdaságban
Palkovics László: Zalaegerszegen lesz az új korszak innovációs bölcsője
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Honvédségi helikopterrel tették le az alapkövét Zalaegerszegen a német Rheinmetall és a magyar állam vegyes vállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő, Lynx harcjárműveket gyártó üzemnek, a rendezvényen az is elhangzott, hogy Várpalotán robbanóanyagok és nagy kaliberű lőszerek gyártására új üzemeket hoznak létre – közölte a távirati iroda. Palkovics László elmondta, a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárművekből 218 kerül a Magyar Honvédséghez, amiből 172-t gyártanak majd az üzemben, amely 2023-ra fog elkészülni a tervek szerint, és ahol a kutatás-fejlesztés mellett teszteléssel is foglalkoznak majd. A háromhektáros területen felépítendő gyárépület és a hozzá kapcsolódó tesztkörnyezet kivitelezése közvetlenül a ZalaZone Járműipari Tesztpálya szomszédságában meg is kezdődik.

A tárcavezető szerint az alapkőletétellel új korszak kezdődik a hazai haderő, hadiipar és -gazdaság számára azzal, hogy a meglévő magas technikai színvonalon is túlmutató, kiemelkedő hozzáadott értéket képviselő termelési ágat honosítanak meg. Emlékeztetett, mindez nem előzmények nélküli, ugyanis a korábbi évtizedekben Magyarország még komoly hadiiparral és ehhez kapcsolódó járműgyártással rendelkezett. Palkovics László szerint Zalaegerszegen lesz az új korszak innovációs bölcsője, hiszen a járműipari tesztpálya mellett, annak páratlan adottságaira épülve jön létre egy nemzetközi szinten is jelentős újabb ipari-innovációs bázis. Ismertette, hogy a ZalaZone Ipari Park Zrt. és a Rheinmetall Landsysteme GmbH közös vegyes vállalata, a Rheinmetall Hungary Zrt. Európa egyik legkomplexebb offroad tesztkörnyezetét is kialakít­ja. Jelezte, a kormány hétfőn tárgyalja, és várhatóan elfogadja azt a hadiipari fejlesztési előterjesztést, amelynek egyik legfontosabb eleme a Lynx-gyár.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint Magyarország számára is hatalmas előrelépés a zalaegerszegi harcjárműgyár megépülése. Hozzá­tette, a honvédelem nemzeti ügy, amelynek alappillére a honvédség felkészültsége és eszközei, az erős NATO-szövetség és a magyar állampolgárok elkötelezettsége a haza, a nemzet ügyei iránt.

Kapcsolódó írásaink