Gazdaság

Matolcsy György: Mit fog csinálni ezután a Nyugat?

Az 1840-es évek ópiumháborúja óta Kína stratégiája egyértelmű volt: megakadályozni a tragikus események megismétlődését a történelemben, és nagy nemzeti megújulást elérni. Több mint érthető, igazságos és igazságos, nem is lehetne másképp – írja a Financial Times legújabb könyvében James Kynge. 

Matolcsy György: Mit fog csinálni ezután a Nyugat?
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szerző szerint a valódi kérdés nem az, hogy Kína mit fog tenni, hanem az, hogy a Nyugat mit fog tenni a következő Kínával. Nyugat és Kína számára két lehetőség van, bízhatunk egymásban, vagy félhetünk egymástól – reagált a kötetre Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n.

Természetesen mindkettő jelen lehet egyszerre, de a félelem erősebb lehet, így végül visszajutunk ugyanahhoz a dilemmához. A hagyományos győztes–vesztes gondolkodásmód a félelemen alapszik, de a pozitív megközelítés a bizalomból merít. Ennek ellenére a régi minta halott, és szembe kell néznünk korunk új mintájával. Lehet akár győztes–győztes helyzet, de akár vesztes–vesztes eredmény. Vajon a Nyugat valóban megengedheti-e magának azt a luxust, hogy történelmileg és nagymértékben veszítsen? – tette fel a kérdést a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink