Gazdaság

Trendforduló és hullámvasút a lakáspiacon

Még bizonytalan, hogy meddig tartja sakkban az ágazatot a járványhatás, de extrémingadozások nem várhatók, a járvány miatt a külföldi vásárlók is távol maradtak

Alapvető változásokat hozott ez az év a lakáspiacon, és nem csak a járványhatás miatt. A vevők és eladók a január 1-jétől igénybe vehető állami kedvezmények miatt is már 2021-re koncentrálnak.

Trendforduló és hullámvasút a lakáspiacon
Sokak számára jó hír az albérletárak csökkenése
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Fontos tisztázni, hogy a magyarországi lakáspiac a járvány magyarországi megjelenése előtt elérte a tetőpontot: az adásvételek száma már 2019-ben csökkenésnek indult, 2020 viszont a lakásárakban is a trendforduló éve volt – írta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője tegnap küldött közleményében. Kifejtette, hogy a befektetési célú lakásvásárlók idén azzal szembesülhettek, hogy a bérleti díjak csökkennek, ráadásul a lakásárak a csúcson vannak. A hozamok csökkenése miatt újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet, ezért idén már a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben a rövid távú lakáskiadás is leállt 2020-ban, ami lejtőre küldte az albérletárakat. Ősz végére pedig már országos trenddé vált a bérleti díjak csökkenése – tette hozzá a szakember. Ehhez jött még, hogy a járvány miatt a külföldi vásárlók is távol maradtak a piactól.

A korábbi évekhez hasonlóan erősen indult a január–február, de a koronavírus hazai megjelenése márciusban derékba törte a lendületet. Az első hullám heteiben jelentősen, 40–50 százalékkal vagy még nagyobb mértékben elmaradt az egy évvel korábbitól. Őszre visszakúszott a kereslet és az ingatlanpiaci forgalom a tavalyi szintre, de októbertől megint a kivárás jellemezte a vevőket és az eladókat is a 2021-től életbe lépő extra lakástámogatások miatt. Az Ingatlan.com adatai szerint az idei árcsökkenés majdnem minden településméretre jellemző volt. Budapesten átlagosan hatszázalékos csökkenést mértek, a többi városban is 6,4 százalékkal, 367 ezerről 343 ezer forintra mérséklődött a négyzetméterár február óta, a községekben pedig 2,6 százalékkal 203 ezer forintra. Egyedüli kivételnek a megyei jogú városok számítanak, ahol 4,2 százalékkal 379 ezer forintra nőttek az átlagos eladási négyzetméterárak az Ingatlan.com adatai szerint.

Várhatóan az állami lakásprogram új elemei, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokos lakások illetékmentessége mellett a hárommilliós lakásfelújítási támogatás segítheti majd az élénkülést. Utóbbiról a szakember azt is elmondta, hogy kétféle hatást gyakorolhat a program: egyrészt a felújítandó lakások iránti keresletet élénkítheti, de a másik oldalról lehetnek olyanok, akik inkább a felújítást választják a költözés helyett, ezért ők nem jelennek majd meg vevőként a piacon.

Az Ingatlan.com szakértője az árak jövőbeni alakulásával kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy érezhető drágulás nem várható, mert a megfizethetőség plafonja közelében vannak a lakásárak a legtöbb településen. Balogh László szerint piaci élénkülés 2021-ben inkább az adásvételek számának növekedésében lesz tetten érhető.

Kapcsolódó írásaink

A lakásfelújítás felét az állam fizeti

ĀA támogatott munkák köre igen változatos, a közművek bevezetésétől, modernizálásától a komfortnövelő beruházásokon át az energetikai korszerűsítésig minden belefér

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom