Gazdaság

Visszakerülhet a hulladék a gazdasági körforgásba

Kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki az állam az italcsomagolásra, új törvény szabályozza a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert

Megújul a hulladékgazdálkodási rendszer Magyarországon, szigorúan büntethető lesz az illegális szemetelés.

Visszakerülhet a hulladék a gazdasági körforgásba
Jövőre már börtön járhat a hulladék illegális elhelyezéséért
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország újabb lépés­sel került közelebb a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célkitűzések eléréséhez, miután az Országgyűlés tegnap elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvénymódosítási javaslatát a hulladékgazdálkodás rendszerének megújítására. Mint azt a minisztérium tegnap közölte, ezzel lehetővé válik a körforgásos gazdaságra való átállás megkezdése, az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakók szigorúbb büntetése, a visszaváltási rendszer kialakítása, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása.

A körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot, így az visszakerülhet a gazdaságba és ott tud hasznosulni. Jövő év január elejétől az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz. A veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam egy kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet, amelyben a vásárlók visszakapják a csomagolás díját az automatákban és kézi visszaváltó helyeken visszaváltott termékek után.

Új törvényt hozott tegnap a parlament a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerről, az országosan egységes értékesítési platformot új, koncessziós rendszerben biztosítja majd az állam a korábbi teljesen állami tulajdonban álló társaság helyett – számolt be róla a távirati iroda. Emlékeztettek, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hat éve működik Magyarországon, amely olyan közszolgáltatások díjának rendezését teszi lehetővé mobilvásárlással, mint például a közterületi parkolás vagy az autópálya-használat. Állami vagyontárgyak ingyenes átadásáról is döntött tegnap az Ország­gyűlés. Elmondták, a változtatás lehetővé teszi állami tulajdonú ingóságok átadását természetes személyeknek is, ha a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel használati megállapodást kötöttek. A nap során új törvényt hozott az Országgyűlés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról, mely az adóhivatal szervezeti integrációját hivatott befejezni. A törvény önálló egységes új szolgálati jogviszonyt hoz létre, amely egyaránt vonatkozik a hivatásos és a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló dolgozókra – ismertették. Módosították a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabályt, amely többek között az állami horgászvizsga alóli mentesség feltételeit is tartalmazza. A rendelet szerint a jövőben a halvédelmi bírság kiszabása alatt az érintetteknek nem lesz lehetőségük további horgászatra, továbbá nem juthat ismételten halgazdálkodási joghoz az az előhaszonbérlő, aki a pályázatában szereplő vállalásokat nem teljesítette.

Összehangolt program a MÁV-nál és a Magyar Közútnál

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV Csoport év végéig összehangolt akcióban gondoskodik a legforgalmasabb szakaszok ellenőrzéséről és az illegálisan lerakott hulladék felszámolásáról a kormány Tisztítsuk meg az Országot! Projektjében. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára tegnap elmondta, hogy az akció Európában egyedülálló, amelyben az állami vállalatokon kívül az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság közreműködésére is számítanak. Felhívta a figyelmet, hogy az ünnepek alatt is érdemes odafigyelni a szelektív hulladékgyűjtésre. A projekt első ütemét az elmúlt hetekben hosszabbította meg a kormány a járványhelyzetre figyelemmel 2021. április végéig. Az akcióban a MÁV eddig 1050, a Magyar Közút pedig nyolcszáz tonna illegális hulladékot szállított el.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink