Gazdaság

Újabb egészségipari beruházások indulhatnak

A járvány okozta válság megmutatta, hogy a gazdaság sérülékenységét csak úgy tudjuk csökkenteni, ha saját, a világpiacon is versenyképes termékek gyártását szorgalmazzuk. Az egészségipart támogató költségvetési források így többszörösen térülhetnek meg – hangsúlyozta Varga Mihály az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében született három újabb szerződés aláírását követően.

Újabb egészségipari beruházások indulhatnak
Varga Mihály: A gazdaság sérülékenységét csak úgy tudjuk csökkenteni, ha saját, a világpiacon is versenyképes termékek gyártását szorgalmazzuk
Fotó: MH/Purger Tamás

A Masterplast Kft., a Molar Chemicals Kft. és a Vajda-Papír Kft. összesen 9,2 milliárd forintos támogatásban részesül, és ezzel 11,4 milliárd forintnyi beruházás valósul meg – tájékoztatott a pénzügyminiszter.

A kormány a koronavírus-járvány első hullámát követően döntött arról, hogy kiemelt módon támogatja a hazai egészségipart – szögezte le Varga Mihály.

Mint fogalmazott: legfontosabb törekvésünk az, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatva ezen a téren sem, így óvhatjuk meg biztonsággal az emberek egészségét. A beruházások a szükséges termékek beszerzését jóval egyszerűbbé és olcsóbbá teszik – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A Masterplast Kft. mintegy 9,5 milliárdos fejlesztését 7,5 milliárd forinttal támogatja a kormány. A beruházás a szájmaszkok, a védőruhák és az egészségügyben használt higiéniai eszközök alapanyagának előállítását, a kapacitások bővítését teszi lehetővé. A Molar Chemicals Kft. 880 millió forintból a fertőtlenítőszer-gyártási és a gyógyszeralapanyag-ellátási kapacitását növeli. A projekthez az ETP révén közel 700 millió forint állami forráshoz jutott a vállalkozás. A Vajda-Papír Kft. higiénikus és csíramentesített zárt csomagolású maszkok gyártását indíthatja el a kormány egymilliárd forintos támogatásával - írja a Pénzügyminisztérium lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

Kapcsolódó írásaink