Gazdaság

„Kreatív, bölcs új megoldások szükségesek”

Matolcsy György szerint ebben az évtizedben a strukturális reformokat előre kell hozni

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 6,0-6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,4 százalékos infláció­val számol idén a legfrissebb inflációs jelentésének tegnap közölt főbb számai szerint.

„Kreatív, bölcs új megoldások szükségesek”
Matolcsy György: A válság ellenére a pénzügyi rendszerben nem lépett fel zavar
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Változatlan maradt az alapkamat, és valamennyi kondíció, megerősítve ezzel az elmúlt évek jegybanki politikájának valamennyi pillérét, valamint az MNB támogatja az ár- és pénzügyi stalibiltást, kormányzati gazdaságpolitikát – közölte tegnap Matolcsy György jegybankelnök évértékelő online tájékoztatóján. Kijelentette, a 2020-as év az elmúlt száz év ötödik legnagyobb gazdasági visszaesését hozta, ami az eddigiektől eltérően egy világjárványhoz kapcsolódott. Közölte azt is, bizakodva tekinthetünk viszont a következő évekre, annak ellenére, hogy 6-6,5 százalékkal zsugorodik idén a magyar gazdaság.

A Monetáris Tanács megerősítette azokat a programokat, amelyek megakadályozták, hogy pénzügyi válság is bekövetkezzen. Hazánkban 2020-ban a pénzügyi rendszerben nem lépett fel zavar, míg a 2009-es válság mögött pénzügyi tényező állt. A jegybank azt ígérte, hogy az eszközeivel megvédi az elmúlt tíz év eredményeit. Ezt teljesítette is – közölte Matolcsy György. Közel hatezermilliárd forint friss pénzt öntöttek a gazdaságba. Ezeken belül az NHP hajrá! 1400 milliárd forintot tett ki, a növekedési kötvények hatszázmilliárdot. Az állampapírok ezermilliárd forintot és nem merült fel az, hogy ne lenne biztonságos forma. Az MFB-Exim finanszírozásra ötvenmilliárd forintot szánt a jegybank, és hosszú lejáratú hiteleket biztosított 2300 milliárd forint értékben. A jelzágollevél-vásárlás háromszázmilliárd forintot tett ki, osztalékként 250 milliárd forintot fizetett be a jegybank a költségvetésbe. Mindezt pedig az MNB úgy érte el, hogy élt a számára megengedett nagyobb mozgástérrel.

Kitért arra is, hogy a jegybank nyári előrejelzése meglehetősen optimista volt, ennek hátterében az állt, hogy akkor még nem vártak második járványhullámot. A visszaesés mértékét tételekre bontva felsorolta, ha nincs második hullám, a bruttó hazai termék (GDP) három százalékkal kevésbé esne vissza. A közösségi fogyasztás bővítésének hiánya további egy százalékot faragott le. Az állami beruházások terén sem sikerült a pozitív fordulat, ez 1,4 százalékkal rontotta a kilátásokat. A lakáspolitikai fordulat sem hozott eredményt. Beszélt arról is, hogy a konjunktúra idején alkalmazott jó megoldások nem feltétlenül elegendők, a szükséges strukturális reformokat minden nagy területen előre kell hozni, akár egészségügy, akár lakáspolitika terén. Szükséges egy makrogazdasági, egy nagy fejlesztési és egy versenyképességi terv készítése is. Matolcsy György szerint az nyeri az évtizedet, aki a tanulságokat levonja, megfogadja a jó megoldások üzeneteit, és hozzáteszi a kreatív, bölcs új megoldásokat.

A tegnap közölt jelentésből kiderül, az infláció 3,4 százalék lesz, az előrejelzés szerint jövőre a GDP 3,5-6 százalékkal nőhet. A 2022-es évre öt-öt és fél százalékos gazdasági növekedést és 2,9-3 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank.

Kapcsolódó írásaink

Nincs szükség kamatcsökkentésre

ĀHétindító. A Brexittel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy London felkészült-e a bonyolult folyamatokra, és el tudja-e végezni például a megnövekedett számú vámeljárást