Gazdaság

Élelmiszeripari cégeket támogat a kormány

Kiválósági pályázatok jövőre a nagy növekedésre képes vállalatoknak

Harmincötmilliárd forint értékű beszállítófejlesztési program indul az élelmiszeripari vállalkozások számára – jelentette be tegnap György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A program célja az élelmiszeripari vállalkozások beszállító képességeinek fejlesztése, különösen a szükséges technológiaváltások és kapacitásbővítések támogatása, valamint azon minőségi elvárásoknak való megfelelés támogatása, amely ahhoz kell, hogy a magyar élelmiszer megfelelő minőségben, csomagolásban jusson el a magyar családok asztalára.

A projektek megvalósítási időtartama a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében legfeljebb 12 hónap, kutatás-fejlesztési projekteknél 24 hónap, nagyvállalatok nagy beruházásai esetén pedig 24 hónap - mondta a távirati iroda beszámolója szerint. A beszállító mikro- és kisvállalkozások ötven és ötszázmillió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig ötvenmillió és kétmilliárd forint közötti támogatásra.

György László bejelentette tegnap azt is, hogy a következő uniós költségvetési időszakban, így 2021-ben is lesznek a vállalkozások széles körét megszólító, technológiaváltást támogató pályázatok, mint amilyen a Magyar high-tech és zöld konstrukció. Jövő év első negyedévében megjelenhetnek a nagy növekedésre képes vállalkozásoknak szóló kiválósági pályázatok. Emellett a cégek a jelenlegi divat- és designipari, valamint élelmiszeripari támogatások mintájára a továbbiakban is számíthatnak iparág és tevékenység szerint célzott felhívásokra.

Kapcsolódó írásaink

Válságálló a hazai élelmiszeripar

ĀA gazdaság érdekében most az a legfontosabb, hogy a működőképesség fenntartása mellett a legtöbb ágazatban megtörténhessen az újraindulás – hangsúlyozta a pénzügyminiszter