Gazdaság

Minél több munkahely megőrzése a cél a veszélyhelyzet idején

Az ágazati bértámogatás a minimálbér másfélszeresét jelenti

Meghosszabbította a kormány az ágazati bértámogatás határidejét, és kibővült azoknak a köre, akik pályázatot nyújthatnak be.

Minél több munkahely megőrzése a cél a veszélyhelyzet idején
Bodó Sándor: Járulékot sem kell fizetni
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Eddig mintegy hétezer vállalkozás igényelte több mint ötvenezer munkavállalójára az ágazati bértámogatást összesen ötmilliárd forint értékben – közölte tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Közölte azt is, hogy a program határidejét meghosszabbították, az érintettek köre pedig kibővült: december 10-től az utazásszervezők és –közvetítők, a szálláshelyszolgáltatás-tevékenységet végzők is pályázhatnak a támogatásra.

A cégek november, december és január hónapokra együttesen igényelhetik az ágazati bértámogatást, február végéig vállalva a foglalkoztatást. A szálláshelyszolgáltatás-tevékenységet végzők esetében novemberre az előre rögzített foglalások nyolcvan százalékát kompenzálja a kormány. E vállalkozások ezért csak két hónapra, 2020 decemberére és 2021 januárjára kérhetik a bértámogatást – mondta az államtitkár. A kibővített program 150-200 ezer munkavállalón segíthet az érintett szektorokban. A cél továbbra is az, hogy az ágazati bértámogatás minél több munkahely megőrzését tegye lehetővé, így a vállalkozások megtarthatják képzett munkavállalóikat. Az ágazati bértámogatás maximális igényelhető mértéke a minimálbér másfélszeresének összege, azaz személyenként havi bruttó 241 500 forint. A munkáltatónak nem kell járulékokat fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját és munkabérét kifizeti. A juttatást havi bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni.

Kapcsolódó írásaink