Gazdaság

Országszerte csökkentek az albérletárak

A fővárosban volt a legnagyobb visszaesés, a bérbeadók kitartanak a kéthavi kaució mellett, a szakmák közül kiemelt bizalmat élveznek a tanárok és az egészségügyi dolgozók

A fővárosban az árak csökkenésével jelentősen nőtt az albérletkínálat, a megyei jogú városokban viszont valamelyest csökkent a kiadó lakások választéka. A most, alacsonyabb áron kötött szerződések és megállapodások javarészt egyéves időtartamra szólnak.

Országszerte csökkentek az albérletárak
Aki most keres kiadó lakást, nagyobb kínálatból válogathat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az elmúlt időszakban Budapesten érezhetően nőtt az albérletkínálat – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. Kifejtették, a belvárosban, mintegy nyolcvan százalékkal több albérletet kínálnak tanácsadóik, míg a budai kerületekben csaknem húsz, addig a külső pesti kerületekben tizenegy százalékkal több a kiadásra hirdetett ingatlan. A megyei jogú városokban viszont húsz-huszonöt százalékkal kevesebb kiadó lakás van jelenleg a piacon, mint egy évvel ezelőtt.

Az ősszel kiadott albérletek ára a fővárosban egy négyzetméterre vetítve tizenöt százalékkal, 3015 forint/négyzetméterre mérséklődött, míg a havonta fizetendő átlagos bérleti díj 160 ezer forintra csökkent. A panellakások esetében negyedével, 2220 forintra mérséklődött az egy négyzetméterre vetített bérleti díj, miközben a havonta fizetendő átlagos díj 125 ezer forintra csökkent. Legnagyobb városainkban a téglalakások egy négyzetméterre vetített bérleti díja öt százalékkal 1900 forintra mérséklődött, míg az átlagos bérleti díj 86 ezer forintra csökkent. A panellakások esetében kilenc százalékkal, 2100 forintra nőtt az egy négyzetméterre vetített bérleti díj, míg a havonta fizetendő bérleti díj 92 ezer forintra emelkedett.

Ami az ősszel kiadott ingatlanokat illeti, az Otthon Centrum szak­értői úgy látják, csökkent a kiadott albérletek nettó mérete, amiből az következik, hogy többen keresik a kisebb lakásokat. Aki eddig szívesen lakott központi, belvárosi helyen, az most sem szorult rá, hogy ezen változtasson, hiszen a turizmus visszaesésével az airbnb-s lakások jelentős része is a piacra került, ezzel nem kis versenyt teremtett a jó fekvésű, igényesebb albérletek kínálati piacán – tették hozzá.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője lapunk megkeresésére azt válaszolta, a bérleti piacon továbbra is jobban érződnek a változó tendenciák, hiszen az utolsó negyedévben inkább csak tovább erősödtek a társadalmi korlátozó intézkedések okozta változások. Az egyetemek újra digitális oktatásra álltak át, és a vendéglátóipari egységek is zárva vannak, ami a munkavállalók esetében jelent további nehézséget. Az alacsonyabb árak állandósulnak addig, amíg nem változnak ezek a feltételek, ugyanakkor a most alacsonyabb áron kötött szerződések és megállapodások javarészt egyéves időtartamra szólnak. A főváros még mindig a legérintettebb terület a turizmus elmaradásában, de az egyetemi nagyvárosokban is tapasztalható volt némi árcsökkenés, a kínálat pedig fokozatosan emelkedett minden lokációban. Ez jó hír a most lakást keresők számára, hiszen nagyobb kínálatból, kedvezőbb árakon tudnak választani.

Rámutatott, a feltételekre szintén hatott a változó piaci környezet. A biztonságos lakáskiadásra figyelmet fordítók és közvetítők például régebben a bérlővel fizettették ki a közjegyző díját, ezt a költséget ebben az időszakban már nehezebb áthárítani a bérlőkre. A kéthavi kaució tekintetében azonban kitartók a bérbeadók, hiszen ez nagyon pontosan mutatja a bérlő fizetőképességét, és ennek hiányában nagyon nagy lenne a tulajdonos kockázata.

A tudatosabb bérbeadóknál egyértelműen felértékelődött a munkáltatói igazolás. Akinek van és a megfelelő összegről, nem pedig négyórás minimálbérről, az automatikusan a jó bérlő kategóriába ugrik. Bizonyos szakmák kockázatosnak minősülnek, nem szívesen adnak bérbe vendéglátós, illetve minden egyéb turisztikai szektorban dolgozó bérlőnek a tulajdonosok. Kiemelt bizalmat élveznek viszont a tanárok és az egészségügyi dolgozók.

Kapcsolódó írásaink

Rekordszintre nőtt az albérletkínálat

ĀA pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket, az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt

Mérsékelte a járvány az albérletárakat

ĀBudapesten úgy is árcsökkenést generált a kiadó lakások piacán a második hullám, hogy a kora őszi időszakra még nem volt hatással a kormányzati intézkedéscsomag