Gazdaság

Nagy István: Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja

Megjelent Magyarország digitális agrár stratégiájának intézkedési terve. Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja Magyarország digitális agrár stratégiája (das) intézkedési tervének elfogadásával, amely a hazai agrárgazdaság eddigi legnagyobb digitális fejlesztési programját indítja el - jelentette be Nagy István agrárminiszter a tárca szombati közleménye szerint.

Nagy István: Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja
Nagy István agrárminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hazai agrárgazdaság számára a nemzetközi versenyben, valamint a hazai élelmiszerellátás stratégiai feladatainak ellátása érdekében is fontos, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban alkalmazza a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. Az agrárium szereplői a digitális fejlesztésekkel magasabb színvonalon és hatékonyabban állíthatnak elő a fogyasztók igényeinek még inkább megfelelő termékeket - mondta el Nagy István. 

A das megvalósításával Magyarország nemcsak sikeres alkalmazója lehet az új technológiáknak, hanem - a fejlesztések aktív közreműködőjeként - nyertese is lehet a világ agráriumában zajló változásoknak - tette hozzá.

Az 1895/2020. (XII. 9.) kormányhatározat a stratégiában priorizált  intézkedések megvalósításához biztosít költségvetési forrásokat. Az agrárminiszter szerint az intézkedési terv elfogadásával megnyílt a lehetőség, hogy Magyarország agrárgazdasága újabb szintre lépjen, és általánossá váljon a mezőgazdaság 4.0, azaz az adat alapú digitális agrárgazdaság. 

A miniszter a részleteket ismertetve kifejtette, hogy a das végrehajtása során a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. digitális mintagazdaságként, valamint mezőgazdasági 5G- és drón tesztpályaként is segíti a jövőben a megfelelő innovációs környezet létrehozását, másrészt lehetővé teszi a termelők számára ezeknek a technológiáknak a bemutatását. Létrejön a digitális termelői piac, amely logisztikai, valamint minőségbiztosítási és menedzsment-szolgáltatásokat is nyújt majd a hazai termelők és fogyasztók közötti minél rövidebb ellátási lánc működéséhez. 

Kifejtette, hogy a Digitális agrár-rezsicsökkentési program keretében az állami szervezetek által „előállított” és gyűjtött adatok bárki számára ingyenesen, nyílt adatként és digitálisan hozzáférhetővé válnak. Ennek első lépéseként 2021-től az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai adataihoz a mezőgazdasági termelők ingyen juthatnak hozzá.

Gál András Levente, a Digitális jólét program (Djp) szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy a Djp keretében 2019-ben elkészült Magyarország digitális agrár stratégiájának célja, hogy az agrárdigitalizáció az információ gyűjtésével és feldolgozásával, illetve a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával - az agrártermelők rendelkezésére álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett - hozzájáruljon a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez. 

A szakmai vezető szerint a digitalizáció kiváló lehetőséget teremt a biztonságos, kiemelkedő minőségű élelmiszereket előállító agrárgazdaság számára, amely ennek köszönhetően fokozottabban ki tudja szolgálni az egészség- és környezettudatos fogyasztói igényeket is. 

A das részeként többek között majd a digitális agrárakadémia (daa) segíti a magyar gazdák digitális kompetenciájának fejlesztését, emellett megkezdődik az agrárágazat adatgazdálkodási környezetének fejlesztéséhez szükséges digitális rendszerek előkészítése is. A Djp 2.0 keretében már 2019-ben elkészült a Daa 20 tananyaga, a következő évben többek között a tananyagok továbbfejlesztése, naprakészen tartása és egy ezekhez illeszkedő, online platform létrehozása, valamint a Daa országos kiterjesztése a cél. A tananyagokat a szakmában dolgozó szakemberek állították össze, akik az elméleti ismereteket gyakorlati példákkal is szemléltették a könnyebb megértés érdekében - tette hozzá a közleményben.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom