Gazdaság

A keleti régió központja lehet Debrecen

Amikor a BMW úgy döntött, hogy a város mellett épít autógyárat, áttekintették, hogy egy nagy technológiai cég megjelenését miként lehet kihasználni a térség érdekében

Akár egy évszázadra is meghatározhatja a város és a régió fejlődését a Debrecen 2030 elnevezésű program, aminek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központjává váljon, a beruházás összesen hatszázmilliárd forint forrást igényel.

A keleti régió központja lehet Debrecen
Palkovics László: A Debrecen 2030 program öt pillérre épül
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Debrecen 2030 elnevezésű komplex fejlesztési program sikerre van ítélve – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a hajdú-bihari megyeszékhelyen a város polgármesterével és a térség országgyűlési képviselőivel való egyeztetés után a távirati iroda beszámolója szerint.

A közleményben visszaemlékeznek, hogy Palkovics László júniusban bejelentette: a kormány jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen. A miniszter kifejtette, hogy a mintegy hatszázmilliárd forint forrásigényű projekteket tartalmazó Debrecen 2030 öt pillére a gazdaság, a közlekedés, az oktatás, a kultúra, valamint a városfejlesztés. Felidézte, amikor a BMW úgy döntött, hogy a város mellett épít autógyárat, áttekintették, hogy egy nagy technológiai cég megjelenését miként lehet kihasználni a város, a megye és a tágabb régió fejlesztése érdekében, és ennek eredményeként született meg a Kreatív régió stratégia, amit a Debrecen 2030 programmal együtt valósítanak meg. A tervek szerint az első projektciklusban, ami 2021-től 2023-ig tart, mintegy ötvenmil­liárd forint költségvetési támogatást nyújtanak a városi és egyetemi infrastruktúra fejlesztésére. Beszámolt arról, hogy az országgyűlési képviselőkkel való egyeztetés során szó volt a Hajdú-Bihart érintő infrastrukturális beruházásokról, a határátkelők fejlesztéséről.

Papp László polgármester szerint a kormány által elfogadott Debrecen 2030 program akár egy évszázadra is meghatározhatja a város és a régió fejlődését. Egyeztetett a BMW-projekt vezetőivel, akik biztosították afelől, hogy jól haladnak a területen belüli munkákkal, továbbá a gyárnak otthont adó északnyugati ipartelephez kötődő infrastrukturális fejlesztésekkel is.

A polgármester szerint továbbra is nagy az érdeklődés a városi befektetések iránt, jelenleg csaknem hatvan céggel tárgyalnak, amelyek Debrecenben szeretnének fejleszteni, ezért felgyorsítják a déli ipari övezet kialakítását, kapacitásbővítését. Kósa Lajos országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet a Debrecen 2030 program rugalmasságára, amely lehetővé teszi újabb beruházások megvalósulását. Például a MotoGP-fejlesztéshez kapcsolódóan az M3–M35-autópályák csomópontjában kiépítik a teljes leágazást, aminek köszönhetően Debrecenből Nyíregyháza, illet­ve Nyíregyházáról Debrecen autó­pályán is közvetlenül megközelíthető lesz.

Az észak-magyarországi térségben sikeres lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc 2030-ig szóló fejlesztési koncepciója – mondta tegnap a miniszter a megyeszékhelyen. A térségben a következő években csaknem 150 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre, a legtöbbet közutak rekonstrukciójára és kerékpárutak építésére.

Kapcsolódó írásaink