Gazdaság

Turisztikai fejlesztések Zalában

Vadaspark, valamint egy több kilométeres lecsúszást biztosító erdei drótkötélpálya kialakítását készítik elő a Mura nemzeti program keretében Zalában.

Zala megye önálló turisztikai desztináció is lehet, a fejlesztendő aktív- és ökoturizmus, illetve a meglévő gyógyfürdők összekapcsolásával – mondta tegnap Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese az előkészítő fázisban lévő két fejlesztést beharangozó sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a koronavírus-járvány időszaka különösen ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarország számos természeti kinccsel rendelkezik, a turisták körében felértékelődött a természetközeliség, a nemzeti parkok, a vízpartok, a kerékpározás lehetősége. A turizmus szempontjából pedig ez az az időszak, amikor fejlesztésekkel fel lehet készülni a remények szerint tavasszal újrainduló vendégforgalomra.

Könnyid László a távirati iroda beszámolója szerint kifejtette: a kormány mostanáig mintegy hétszázmilliárd forint támogatást nyújtott a tavasszal nagyrészt leálló turizmusipar megsegítésére bér- és járuléktámogatások, fejlesztések és hitelprogramok formájában.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a Mura-program nyolcvan települése közül 43 kínál szálláshelyet, öt szálloda, 19 panzió, egy kemping és számos magánszállás formájában.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Mura-programért felelős miniszteri biztos kifejtette: az egyik legerdősebb megyének számító Zalában olyan érintetlen természeti kincsek találhatók, amelyekben jelentős turisztikai fejlesztési lehetőségek rejlenek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség két elképzelés kidolgozásában látott fantáziát és nyújtott hozzá anyagi forrást: egy virtuális elemekkel kiegészített és vadfotózási lehetőséget is kínáló vadaspark, továbbá egy több kilométeres erdei drótkötélpálya terveire.