Gazdaság

Kontinenseken átívelő közös munka az energetikáért

Húszéves az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete, 48 tagja van a tizenöt hatóság alapította szervezetnek

Idén húsz éve alapították a budapesti székhelyű Energiaszabályozók Regionális Egyesületét (ERRA – Energy Regulators Regional Association). A szervezet múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről Kasza Krisztina, az ERRA titkárságvezetője és Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az ERRA elnökhelyettese nyilatkozott a Magyar Hírlapnak.

Kontinenseken  átívelő közös munka  az energetikáért
Lényeges szempont a szabályozás és az energiapiacok modernizációja
Fotó: MH/Katona László

– Mi a szervezet fő tevékenysége?

– Kasza Krisztina (K. K.): Az ERRA-t tizenöt energiaszabályozó hatóság alapította 2000 decemberében. Ma már 48 tag vesz részt a munkájában, többek között Törökország, Oroszország, Grúzia, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek, Peru, Ausztria, Franciaország, Thaiföld és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösség. A szervezet célja a hatóságok közötti tapasztalatátadás és együttműködés, valamint a szakemberképzés. Az egyesület energiaszabályozási tréningeket tart nemcsak a szabályozó hatóságok, hanem általában az energetikában dolgozó szakemberek részére.

– Hogyan emlékeznek meg az elmúlt két évtizedről?

– K. K.: Virtuális formában tartjuk meg a régóta tervezett ünnepségünket december 11-én. Ez a szokásos programjainkhoz képest közvetlenebb hangvételű esemény lesz. A program húszéves történetünk felelevenítésével kezdődik a szabályozó hatóságok korábbi és jelenlegi képviselői, valamint a velünk régóta együttműködő partnereink részvételével, majd igyekszünk kitekintést adni az iparág jövőjére vonatkozóan. Előadások, kerekasztal-beszélgetések, visszaemlékezések és kitüntetések színesítik a programot.

Kasza Krisztina: Egyesületünk feladata a tapasztalatátadás, együttműködés, valamint a szakemberképzés
Kasza Krisztina: Egyesületünk feladata a tapasztalatátadás, együttműködés, valamint a szakemberképzés

– A budapesti székhely miatt a magyar hatósággal szorosabb az együttműködésük?

– K. K.: A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogelődje, a Magyar Energia Hivatal alapító tagja volt az ERRA-nak, 2013-ig a hivatal épületében működött a szervezet titkársága. A magyar hatóság képviselőinek rendkívül sokat köszönhet a szervezet a szakmai munkában és a mindennapi működéshez nyújtott segítség miatt is.

– Ságvári Pál (S. P.): Húsz év alatt a MEKH több tisztviselője töltött, illetve tölt be a szervezetben vezető szerepet. Hadd emeljek ki két személyt: Kaderják Péter, az energiahivatal korábbi elnöke volt az ERRA első elnöke 2000 és 2003 között, Szörényi Gábor, a MEH főosztályvezetője 2008 és 2012 között szintén elnök, majd öt évig főtitkár volt. Hadd említsem meg hivatali elődömet, Nyikos Attilát is, aki négy évig töltötte be a szervezet elnökhelyettesi pozícióját.

Ságvári Pál: Minél szélesebb a földrajzi lefedettség, annál sokszínűbb a közös tudáshalmaz is
Ságvári Pál: Minél szélesebb a földrajzi lefedettség, annál sokszínűbb a közös tudáshalmaz is
Fotó: MEKH

– Elnökhelyettes úr, önt ősszel megválasztották az ERRA elnökségi tagjának és elnökhelyettesének. Milyen szakmai tapasztalattal a háta mögött lát neki az új kihívásnak?

– S. P.: A hivatalban november óta töltöm be a nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes pozícióját, de már majdnem tizenöt évet töltöttem az energetikában. Dolgoztam energiacégnél, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is. Nemzetközi energiaügyekkel és stratégiai kérdésekkel foglalkoztam, reményeim szerint ezt az ERRA számára is hasznosítani tudom. Az elnökségben a fő felelősségi területem a tagbővítés.

– Az ERRA szeptemberi közgyűlésén öt új tag belépését hagyták jóvá. Hogyan tudják összehangolni egy ekkora szervezetben az együttműködést?

– S. P.: A tagbővítés kiemelt stratégiai cél, de fenntartani a meglévő tagság aktivitását és lelkesedését ugyanennyire fontos. Azok a hatóságok, amelyek évek, évtizedek óta tagok, az újonnan belépőket nemcsak a szervezettel, hanem a régiós szabályozói kihívásokkal kapcsolatban is segíthetik. Természetesen ez fordítva is működik, a régiek is tanulhatnak az újaktól: minél szélesebb a földrajzi lefedettség, annál sokszínűbb a közös tudáshalmaz is.

– A pandémia alatt nyilván nem lehet személyes részvétellel megtartani az eseményeket. Ez hosszú távon hatással lesz az ERRA szerepére és tevékenységére?

– S. P.: Az ERRA sikeresen alkalmazkodott az új helyzethez, az idén szervezett virtuális tréningek kifejezetten sikeresek voltak. Korábban energiabiztonságért felelős utazó nagykövet voltam, ezért is remélem, hogy nem költözünk örökre a virtuális térbe. Ami a tevékenység középpontját illeti, az ERRA a jövőben is a legfontosabb szabályozói kérdésekkel foglalkozik, a járvány hatásainak vizsgálata inkább rövid távon határozza meg a diskurzust.

– A húszéves évforduló fontos mérföldkő az ERRA történetében. Elmondaná azt, hogy hogyan tudja segíteni az egyesület a tagok munkáját?

– S. P.: Az ERRA mindig a tudásmegosztás és a szabályozói tapasztalatok átadásának magas szintjét képviselte, nem kizárólag a szabályozó hatóságok számára. A MEKH és régiós partnerei nagy hasznát vették az egyesületnek az energiapiacok modernizálásával kapcsolatos kihívások megoldásában és a szabályozói függetlenség erősítésében. Ugyanezt a szerepet az ERRA a potenciális új tagok körében is betöltheti, akik az energiapiaci átmenethez kapcsolódó feladatokkal állnak szemben: két évtizedes tapasztalatra és egy jól működő szervezetre támaszkodhatnak.

Kapcsolódó írásaink