Gazdaság

Matolcsy: Sereghajtóból újra éllovas

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági könyvsorozatának újabb kötete. A kiadvány összefoglalja a 2010 és 2019 közötti tíz év magyar gazdasági eredményeit, és részletesen bemutatja a sikerhez vezető utat.

Matolcsy:  Sereghajtóból  újra éllovas
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Nagyon fontos szakaszt zártunk le a tavalyi évvel, hiszen gazdasági szempontból rendkívül szép évet hagytunk magunk mögött, azonban sajnos a pandémia megakasztotta ezt a sikeres ciklust" – mondta csütörtökön Patai Mihály, az MNB alelnöke Matolcsy György: Egyensúly és Növekedés – Sereghajtóból újra éllovas – 2010–2019 című könyvének bemutatóján. Az online sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az elmúlt ötven év gazdaságtörténetében először történt meg az, hogy rendben voltak a makroegyensúlyok. A két legfontosabb a központi költségvetés, és a fizetési mérleg.

A magyar gazdaságtörténetben soha nem volt olyan, hogy ez a páros együtt létezett volna – emelte ki. Mint mondta, a legfontosabb lépés tíz évvel ezelőtt a költségvetési egyensúly megteremtése volt. Miután ez megteremtődött, 2012 végén elkezdődött a monetáris politikának is egy új irányba állítása, és az elmúlt hét és fél évben sok új dolog történt. Patai Mihály három fontosat emelt ki: új kamatpályára állította a forintot a jegybank, így hét százalékról egy százalékra esett az alapkamat, és az egyensúlyok nem bomlottak meg. Ez nagyon ritka a nemzetközi gazdaságtörténetben. A másik fontos elem, hogy Matolcsy György jegybankelnök 2013 tavaszán elindította a növekedési hitelprogramot, amikor is nulla százalékos kamattal nyújtott hitelt a bankrendszernek. Patai ezt az unortodoxia csúcsának nevezte. A harmadik kiemelkedő pont pedig 2015-ben a svájcifrank-konverzió volt.

Matolcsy György: Egyensúly és Növekedés – Sereghajtóból újra éllovas – 2010–2019 című könyve
Matolcsy György: Egyensúly és Növekedés – Sereghajtóból újra éllovas – 2010–2019 című könyve
Fotó: MNB

Felhívta a figyelmet, hogy ezek mellett számos olyan döntés született, mely a monetáris politikát új irányba állította. Matolcsy György gondolkodásmódja beleillik egy sokkal nagyobb összefüggésrendszerbe – zárta szavait az alelnök.

„Az egyensúly és a növekedés harmóniáját azért nem könnyű megteremteni, mert az egyensúly természeténél fogva egy statikus fogalom, a növekedés pedig dinamikus, ezt a kettőt kell összhangba hozni" – hívta fel a figyelmet Baksay Gergely ügyvezető igazgató. A magyar gazdaságpolitikának az elmúlt tíz évben ezt sikerült egyensúlyba hoznia – emelte ki, hozzátéve, a kétezres években egy fiskális ámokfutás történt, amit 2010 után, nagyon átfogó reformok végén sikerült helyrehozni.

Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja elmondta, hogy 2010 után az ország nagyon nehéz helyzetben volt, nyolcvan százalék fölött volt a GDP-arányos államadósság, a gazdaság összes szereplője fülig el volt adósodva, a munkaerőpiac gyalázatos állapotban volt, mindehhez pedig egy sanyargató adórendszer társult.

Cséfalvay Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium vezető oktatója arról beszélt, hogy a korábbi rossz állapotok után sikerült megteremteni az államháztartási egyensúlyt. Kiemelte, hogy a tíz éve működő kormány hatalmas sikereket ért el a foglalkoztatásban.

Kapcsolódó írásaink