Gazdaság

Matolcsy György: Eljött az idő

A pandémiát megelőző gazdaság visszaállítására a nyugati országokban nincs mód, mert az egykori világ alapjai gyökeresen megváltoztak - írta Matolcsy György jegybankelnök Chris Giles, a Financial Times szerzőjének cikkére reagálva a Növekedés.hu gazdasági portálon. 

Matolcsy György: Eljött az idő
Matolcsy György
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank kormányzója kiemelte, hogy hatalmas állami és magánadósságok halmozódtak fel a világjárvány következményeinek túlélése érdekében.

Sajnos, a hősi jövőbeli kormányok költségvetési programjai miatt csak új adóssághalmazok kezdődnek, hogy kikerülhessenek a járvány hosszú távú következményei elől - tette hozzá. Mint írta, valójában globálisan csökken az életszínvonal, az államháztartások romlanak, a kormányok növelik az adókat.

Matolcsy hangsúlyozta: eljött az idő, hogy alaposan tanulmányozzuk a múlt század 70-es és 80-as éveinek rejtett elbeszéléseit, hogy megtaláljuk a kiutat mindehhez. A következő két évtized kulcsa az emberek új gondolkodásmódjának, az új kiadási szokásoknak, az új növekedési mintáknak és a zöld technológiákra való áttérésnek a kitalálása.

Kapcsolódó írásaink