Gazdaság

Célérték alatt az infláció

Az áremelkedést a szolgáltatások októberinél kisebb éves drágulása is ellensúlyozta

Az üzemanyagár-csökkenés, valamint az ingyenes parkolás miatt csökkentek novemberben a fogyasztói árak.

Célérték alatt az infláció
Az ingyenes közterületi parkolás szintén mérséklő hatásúnak bizonyult
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Bár az elemzői várakozás 2,9 százalék volt, novemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7 százalékra lassult az októberi három százalékról. Egy hónap alatt, októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az alacsonyabb inflációban a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. A szolgáltatások éves áremelkedése 0,5 százalékponttal 1,9 százalékosra fékeződött le az októberihez képest. Az üzemanyagok 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak a tavaly novemberinél és 3,2 százalékkal az októberinél. Az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt tavaly novemberhez viszonyítva az októberi 6,5 százalék után. A szolgáltatások mérsékelt áremelkedésében nagy szerepe lehetett annak, hogy az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés és parkolás 22,9 százalékkal lett olcsóbb egy hónap alatt és 21 százalékkal tavaly novemberhez képest – közölte a KSH. A postai szolgáltatások tarifái 10,2 százalékkal emelkedtek, a telefon és internet ára 1,5 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,4, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

Az üzemanyagárak az előző hónaphoz képest a kőolaj világpiaci árának csökkenésével párhuzamosan mérséklődtek, így a költségváltozásokra érzékeny termékek áralakulása, illetve a szabályozott árú termékek inflációs hozzájárulása – például a parkolás ingyenessé tétele – egyaránt a fogyasztói árindex mérséklődésének irányába hatott – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank elemzése. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,3 százalékos volt, 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál. Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint decemberben tovább mérséklődhet az infláció, így az év egészét tekintve 3,3 százalék lehet a mutató. A jövő év első negyedévé­ben két százalék közelébe süllyedhet az áremelkedés átlagos üteme. Mindezt ugyanakkor még módosíthatja a forint árfolyamának alakulása, amelyet jelenleg bizonytalanság övez az Európai Unióval kapcsolatos viták heves piaci reakciója miatt. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője azt közölte, hogy lassult az infláció novemberben, de az ingyenes parkolás és az üzemanyagár-csökkenés nélkül stagnált volna. Idén 3,3 százalékos infláció várható, jövőre pedig 3,2 százalékkal lehet számolni a mostani kilátások alapján.

Túlsúlyban a belföldi vendégforgalom

Októberben a koronavírus okozta járvány, így a beutazást nehezítő intézkedések hatására a külföldi vendégek száma 94 százalékkal, az általuk a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal vissza­esett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek száma 35 százalékkal, az eltöltött éjszakák száma harminc százalékkal csökkent. Az összesen 63,7 százalékkal kevesebb, 909 ezer vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Mint azt a távirati iroda a Központi Statisztikai Hivatal beszámolója alapján tegnap közölte, a belföldi vendégéjszakákat tekintve az áprilisi mélyponthoz képest tizennégyszeres volt a növekedés, míg az előző hónaphoz képest 26 százalékos csökkenést mért a statisztika. A szálláshelyek 16,656 milliárd forint összes bruttó árbevétele 67,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy éve. (PGI)

Kapcsolódó írásaink