Gazdaság

Rekordszintre nőtt az albérletkínálat

Masszívan látszik a járványhatás az országos albérletpiacon. Decemberben a korábbi években csökkent a kínálat, most viszont soha nem látott szintre nőtt, ugyanis több mint 25 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a bérlők az utolsó hónap első napjaiban.

Rekordszintre nőtt az albérletkínálat
A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket, az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon, és már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint, amely egyrészt „pillanatképet” ad arról, hogy december első napjaiban hol tartott az albérletpiac. Másrészt bemutatja a KSH-ingatlan.com lakbérindexének októberi adatait.

A bérelhető lakások kínálata decemberben rekordszintre emelkedett. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt, a cég öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában. Ez meglepetést jelent, mivel az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata – írta a közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Most viszont rekord született, és még 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem harminc százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők – tette hozzá.

Kiemelte: ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére. Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent az ingatlan.com adatai szerint.

Balogh László hozzátette: a kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.

A szakember kiemelte, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

Kapcsolódó írásaink